Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ

Με ερμηνευτική εγκύκλιο προτίθεται να λύσει  το υπουργείο Οικονομικών το θέμα της φορολόγησης των παροχών των μισθωτών σε είδος, όπως είναι τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα. Πυρήνας της σχετικής εγκυκλίου θα είναι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καθιστά παράνομη τη φορολόγηση με φόρο εισοδήματος των παροχών των επιχειρήσεων στους εργαζομένους τους οι οποίες στοχεύουν στο να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το θέμα της φορολόγησης των παροχών σε είδος ορίζεται και αναλύεται στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (νόμος 4172 του 2014)  και συγκεκριμένα στα άρθρα  13 και 14.  Ορίζονται και οι  παροχές που δε θεωρούνται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών από τις διατάξεις αυτές προκύπτει  η φορολόγηση και του κινητού τηλεφώνου που χορηγούν πολλές επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους προκειμένου να τους διευκολύνουν για την εργασία τους.  Πιο συγκεκριμένα η παροχή κινητού τηλεφώνου ή η κάλυψη μέρους ή του συνόλου του λογαριασμού του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος αποτελεί εισόδημα για τον τελευταίο, προστίθεται στο εισόδημά του από μισθωτές υπηρεσίες και φθάνει να φορολογείται με συντελεστή έως και 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.

Ωστόσο,  πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ καθιστά παράνομη την φορολόγηση των παροχών σε είδος. Πιο συγκεκριμένα ορίζει ότι «κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δε υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πρόβλεψη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τη φορολόγηση του εταιρικού κινητού ως εισόδημα για το μισθωτό είναι παράνομη.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες ότι για την απαλλαγή των κινητών τηλεφώνων από τη φορολόγηση δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αλλά μια ερμηνευτική εγκύκλιος η οποία θα ενσωματώνει τα οριζόμενα στην απόφαση του ΣτΕ. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα εκδοθεί αυτή η εγκύκλιος, αν και λογιστήρια και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα αναφορικά με το αν θα φορολογηθεί τελικά η παροχή κινητού από την επιχείρησή στην οποία εργάζονται.
πηγή. capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *