Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ε.Φ.Ε.Ε.Α -ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Γ.Γ.Δ.Ε ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ


                                          ΑΘΗΝΑ 12/3/2014 Αρ.πρωτ.1254
Προς τονΓενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη Κοινοποίηση: 
   Τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα 
   Τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη •ΓΣΕΒΕΕ 
   Ο.Ε.Ε. 
   Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Θέμα:     ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Κύριε Γενικέ,
Μια ακόμα «έκπληξη», πέρα από τα ισοπεδωτικά και εξοντωτικά πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν.4174/2013), επιφύλασσε για τους λογιστές και τι επιχειρήσεις το Υπουργείο Οικονομικών από 1.1.2014.
Συγκεκριμένα τεράστια είναι πλέον η ταλαιπωρία των φορολογουμένων εάν χρειαστεί να υποβληθεί κάποια τροποποιητική δήλωση παρακρατούμενων φόρων (π.χ. ΦΜΥ) από την οποία να προκύπτει μικρότερος φόρος από την αρχική δήλωση, αφού για να εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης ( ΑΦΕΚ) θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ..
Δηλαδή στην πράξη μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες αποθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να ζητήσουν τη διαγραφή της αρχικής δήλωσης, αφού θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα κυκεώνα πολύμηνων διαδικασιών. Η λεγόμενη απλοποίηση του φορολογικού συστήματος πάει περίπατο και στη θέση της δημιουργείται ηλεκτρονική γραφειοκρατία.
 Με λίγα λόγια αυτό που μας επιβεβαιώνει το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τα λάθη πλέον θα τιμωρούνται και μάλιστα εξαιρετικά αυστηρά, και χωρίς να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους (με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ), όχι μόνο με πρόστιμα ,αλλά και με επιπρόσθετη ταλαιπωρία, αφού θα πολλαπλασιαστούν οι επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ., με συνέπεια οι επιχειρήσεις και οι λογιστές να επιβαρύνονται περαιτέρω διοικητικό κόστος, και οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί να χάνουν πολύτιμες ανθρωποώρες σε επουσιώδεις εργασίες.
 Ως Ε.Φ.Ε.Ε.Α., ζητάμε στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των προστίμων που έχουμε προτείνει ,να επανεξεταστεί και η όλη διαδικασία των τροποποιητικών δηλώσεων με τη δυνατότητα διαγραφής της αρχικής δήλωσης μέχρι τη καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθετη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους .
 Επιτέλους το αίτημα για ένα απλό φορολογικό σύστημα να μην παραμείνει ένα σύνθημα. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να ακούσετε την κοινή λογική των προτάσεων των επαγγελματιών φοροτεχνικών και να κλείσετε τα αυτιά στις σειρήνες των όποιων «μανδαρίνων» που νομοθετούν σε κλειστά γραφεία.
                                                                  Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος 
Δημήτρης Τσαμόπουλος
                                                                                                          Ο Γεν. Γραμματέας 
                                                                                                          Γιώργος Χριστόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *