Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Διεξάγεται τώρα στην πλατεία Συντάγματος Διαμαρτυρία των Φοροτεχνικών - Λογιστών με πρωτοβουλία της Ε.Φ.Ε.Ε.Α για την κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων. Στους συγκεντρωθέντες διαβάστηκε ψήφισμα από τον πρόεδρο της Ε.Φ.Ε.Ε.Α  κ. Δ. Τσαμόπουλο, για τις αδικίες των φορολογικών νόμων και τον παραλογισμό και μη νομιμότητα των εξοντωτικών προστίμων που ισχύουν από 1.1.2014 κ.λ.π..Την συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος των εφοριακών κ. Χ. Νικολακόπουλος, και η  Πρόεδρος της Π.Ο.Λ  κ. Έλσα Ζαμπέτα κ.λ.π. Εν συνεχεία ακολούθησε πορεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος , η οποία  κατέληξε στο Υπουργείο  Οικονομικών τόσο στην Καραγιώργη Σερβίας 10, όσο και στην Νίκης, για την επίδοση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας. Συνθήματα που κυριάρχησαν  Στο δρόμο στο δρόμο να ρίξουμε το νόμο και ανάπτυξη δεν έρχεται με πρόστιμα φωτιά, ελάτε να σας δείξουμε πώς γίνεται η δουλειά.
Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα,
Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη,
Τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων
Τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη,

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με πρωτοβουλία της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.) που απηύθυνε κάλεσμα, προς όλους τους Λογιστές — Φοροτεχνικούς της Ελλάδας, ανεξαρτήτως συνδικαλιστικής παράταξης και πεποίθησης, και με τη συμμετοχή και στήριξη της Ομοσπονδίας Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος στις 4 Φεβρουαρίου 2014 και
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ υψώνουμε τείχος αντίδρασης και διαμαρτυρίας για τις αδικίες των φορολογικών νόμων και τον παραλογισμό και μη νομιμότητα των εξοντωτικών προστίμων που ισχύουν από 1.1.2014.
Παράλληλα βρισκόμαστε αλληλέγγυοι στο αγωνιώδες ψήφισμα που σας έστειλε προ ημερών με πρωτοβουλία της ΠΟΦΕΕ, η συντονιστική επιτροπή των 14 φορέων,
που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο του μικρομεσαίου επιστημονικού, επιχειρηματικού, επαγγελματικού και γενικά παραγωγικού δυναμικού της Χώρας και ενώνουνε την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης μας.
Σήμερα με το παρόν ψήφισμα και με την επιθυμούμενη συνάντηση, ο κλάδος των Λογιστών - Φοροτεχνικών που ζει από κοντά και αφουγκράζεται τα δεινά που υφίσταται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση η μικρομεσαία Ελληνική επιχείρηση, προσπαθούμε να σας μεταφέρουμε τους εύλογους προβληματισμούς και την δίκαιη αγανάκτηση σύσσωμου του παραγωγικού ιστού της χώρας, για τα νομοθετημένα με τον Ν. 4174/26-7-2013 και ισχύοντα από 1-1-2014 φορολογικά πρόστιμα, τα οποία κατά κοινή ομολογία δεν στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής (στόχο, τον οποίο βεβαίως όλοι συμμεριζόμαστε και στον οποίο όλοι συμπαρατασσόμαστε), αλλά στην εξόντωση της μικρομεσαίας επιχείρησης (από τον αυτοαπασχολούμενο επιστήμονα και τον πάροχο υπηρεσιών έως τον ελεύθερο επαγγελματία και τον μικροκαταστηματάρχη, αλλά και τον πιο απλό ιδιοκτήτη ακινήτου).
Η πολιτική της αδιάκριτης επιβολής τριπλών και τετραπλών προστίμων παραβιάζει κατάφορα τις θεμελιώδεις νομικές και δικαιϊκές αρχές και κυρίως παραβιάζει την αρχή της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας για την ίδια αιτία ( non bis in idem), Εν προκειμένω μάλιστα οι νέες ρυθμίσεις τιμωρούν με φορολογικά πρόστιμα μία παράβαση, ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερες φορές για την ίδια αιτίαΣας είναι προδήλως γνωστό ότι η κρατούσα νομική άποψη και η νομολογία (βλ. και Σ.τ.Ε., απόφαση 1500/1986), είναι αντίθετη με την παραβίαση της αρχής, αυτής ως γενική αρχή τόσο του δικού μας Συντάγματος, όσο και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πηγάζει από το άρθρο 50 του χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων και αντίκειται στο άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) που κυρώθηκε από τη Χώρα μας με το Ν.Δ. 53/1974 και μετά την κύρωση του, έχει δυνάμει της διατάξεως του άρθρου 28, παρ. 1 του Συντάγματος, υπερνομοθετική ισχύ, ενώ παράλληλα παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της φορολογικής ισότητας που καθιερώνεται από τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, (π.χ. ίδιο πρόστιμο 1.000 ευρώ , σε εκπρόθεσμη χρεωστική δήλωση με φόρο είτε 10 ευρώ είτε 50.000 ευρώ). Τα πρόστιμα αυτά αν εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν σε κλείσιμο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και τον κλάδο μας.


Να καταργηθούν άμεσα όλες αυτές οι διατάξεις των εξοντωτικών προστίμων που δεν στοχεύουν στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αλλά στην εξόντωση και στην τιμωρία αυτών που, με απέλπιδες αξιοπρεπείς προσπάθειες, απέμειναν να παράγουν σήμερα στην χώρα μας.
Παράλληλα με πρωτοβουλία της, η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (κος Στουρνάρας, κος Μαυραγάνης, κος Θεοχάρης) να συγκροτήσει μία διευρυμένη επιτροπή διαβούλευσης που θα εκπροσωπεί το σύνολο του μικρομεσαίου επιχειρηματικού, επαγγελματικού και γενικά παραγωγικού δυναμικού της Χώρας, με εκπροσώπηση και της νομικής κοινότητας καθώς και της κοινότητας των Εφοριακών και των Λογιστών - Φοροτεχνικών, χωρίς βεβαίως την απουσία της νομοθετικής εξουσίας (των βουλευτών των κομμάτων), η οποία θα αναλάβει να επανασυντάξει ένα εθνικό φορολογικό ποινολόγιο, δίκαιο που θα διέπεται από αρχές και κανόνες που ισχύουν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, θα υπηρετούν τη χρηστή Διοίκηση χωρίς την εκτροπή των θεμελιωδών συνταγματικών μας αρχών και τον στόχο της τιμωρίας που εξοντώνει οικονομικά και εκδικείται το επιχειρείν, αδιακρίτως (αν φοροδιαφεύγει ή όχι η Επιχείρηση).


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *