Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Μετά τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης θα ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας και όλα τα σκληρά μέτρα για ΦΠΑ, αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Θα αποτελείται από τρία κεφάλαια και από 4-6 άρθρα ενώ μέχρι τις 12:30  το μεσημέρι υπήρχαν διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για κάποιες συγκεκριμένες διατυπώσεις.
Στο  Κεφάλαιο Α άρθρο 1, κυρώνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης (Euro Summit) της 2.07.2015.
Στο νομοσχέδιο περιέχονται επίσης δύο διακριτά κεφάλαια, το Κεφάλαιο Β για τη λήψη φορολογικών μέτρων και το Κεφάλαιο Γ για τη ρύθμιση θεμάτων της νομοθεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισηςκαι ειδικά τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.
Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%):
* Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.
* Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
* Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ), η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο, θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων θα προβλέπεται:
  • Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
  • Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
  • Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
  • Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
  • Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
  • Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.
Δείτο το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική όπως τα δημοσιεύει το βήμα. 
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pc285YWhYQ2hHTmc/view?usp=sharing

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *