Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

Με συμφωνία στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015 «κλείνει» ο πρώτος κύκλος της συζήτησης με την τρόικα για τα δημοσιονομικά σήμερα Σάββατο.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η διαπραγμάτευση «πάει πολύ καλά» καθώς η τρόικα δέχεται ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015. Το προσχέδιο θα κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή.
Παράλληλα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το 2014 για τρίτη φορά το δημοσιονομικό στόχο του μνημονίου (1,5% του ΑΕΠ για φέτος).  
Η τριμερής ολοκληρώνει τις επαφές της στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης και αναχωρεί το πρωί της Πέμπτης ενώ αναμένεται να επιστρέψει μετά την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.
O υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαδρούβελης θα αναχωρήσει το πιθανότερο την Πέμπτη για την Ουάσιγκτον και την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στις 10 -12 Οκτωβρίου. Μαζί με τον υπουργό θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλος Στεφανάδης, αλλά και στενοί του συνεργάτες.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogrοup της 13ης Οκτωβρίου.
Συναντήσεις το Σαββατοκύριακο
Στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παραμένουν τα βασικά «αγκάθια» του ασφαλιστικού (η τρόικα επιμένει για μείωση συντάξεων), της απελευθέρωσης με νόμο των ομαδικών απολύσεων, της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και της υλοποίησης του στόχου για 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο ως το τέλος του έτους.
«Γκρίνια» εκφράστηκε την Παρασκευή για τη διαφαινόμενη απώλεια του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις το 2014 καθώς από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων καθώς έχουν εισπραχθεί 500 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ του στόχου.
Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πάντως ότι οι δανειστές είδαν θετικά την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και το γεγονός ότι 16 και πλέον διαγωνισμοί προχωρούν προς ολοκλήρωση το προσεχές οκτάμηνο (ως τον Φεβρουάριο του 2015).
Ευρύτερα, η κυβέρνηση μετά από την αποχώρηση της τρόικας θα ρίξει το βάρος της στην επόμενη μέρα, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει το μνημόνιο από την Πρωτοχρονιά του 2015.

πηγή. το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *