Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΓΓΠΣ:ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΩ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στα ηλεκτρονικά στοιχεία που θα συλλέγει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) από τα 393 έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας θα βασισθεί η νέα υποδομή για τον προσδιορισμό των αξιών των ακινήτων.  
Το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Τέλη εγγραφής πράξεων και χορήγησης πιστοποιητικών και αντιγράφων από τα υποθηκοφυλακεία» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εγγραφή των αιτήσεων για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών και αντιγράφων από κάθε στοιχείο που τηρείται στο αρχείο του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογικού γραφείου θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, αυθημερόν κατά τη σειρά της υποβολής τους σύμφωνα με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης έχει ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία υποθηκοφυλακείων και  κτηματολογικών γραφείων. Στην πλατφόρμα που θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΓΓΠΣ θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία συμβολαίου και βεβαίως το τίμημα της συναλλαγής.
Οι υποθηκοφύλακες, θα συμπληρώνουν σε ένα πεδίο της ψηφιακής πλατφόρμας το αναφερόμενο στο συμβόλαιο ποσό που ότι έγινε η αγοροπωλησία του ακινήτου, δηλαδή την εμπορική αξία (σήμερα στο 99% των περιπτώσεων είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής) και σε δεύτερο πεδίο θα αναγράφουν την τρέχουσα αντικειμενική.
Με τον τρόπο αυτό αφενός θα καταδειχθεί η απόσταση μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, αφετέρου θα προσδιορισθούν στη βάση συμβολαίων οι εμπορικές αξίες που θα χρησιμοποιούνται ως τιμές βάσης για τη φορολόγηση των ακινήτων.
Επειδή οι συναλλαγές επί ακίνητων είναι σήμερα περιορισμένες εξετάζεται για την πρώτη διετία εφαρμογής του ψηφιακού συστήματος να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι για τον προσδιορισμών των τιμών βάσης, κάτι που ήδη εξετάζει ειδική επιτροπή που έχει συστήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης
πηγή.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *