Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΜΠΟΝΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Το πορτογαλικό μοντέλο προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών για πάταξη της φοροδιαφυγής
  Το πορτογαλικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι χάρτινες αποδείξεις με παράλληλη παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους ώστε να δηλώνουν βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους στη φορολογική διοίκηση, μελετά το υπουργείο Οικονομικών.
Κεντρική ιδέα στο πορτογαλικό μοντέλο e-fatura (ηλεκτρονικό τιμολόγιο) το οποίο έχει αποφέρει ήδη αύξηση εσόδων από ΦΠΑ στην Πορτογαλία, είναι πως όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών. Ανάλογο μέτρο προωθεί και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2014 όλες τις συναλλαγές τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.  
Προκειμένου να υπάρχει πίεση στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα πραγματικά στοιχεία των συναλλαγών τους και όχι κατά το δοκούν, οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να περνούν ηλεκτρονικά και οι ίδιοι βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους όπως ο ΑΦΜ της επιχείρησης, η ημερομηνία της συναλλαγής και, βέβαια, το ποσό. Το κίνητρο εξετάζεται να είναι επιστροφή ακόμα και του 30% της αξίας της απόδειξης, αλλά μόνο για συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες θα ανακοινώνονται στο τέλος κάθε έτους.
Το σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η Πορτογαλία προβλέπει:
n Υποχρεωτική ηλεκτρονική μηνιαία κοινοποίηση στη φορολογική διοίκηση των αποδείξεων από όλες τις επιχειρήσεις. Σε ένα κεντρικό σύστημα, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 αλλά ήδη σε προαιρετικό επίπεδο, αποκλειστικά ηλεκτρονικά αποστέλλονται στοιχεία για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που εκδίδεται ή λαμβάνεται από τις επιχειρήσεις. Ανάλογη υποχρέωση καθιερώνει μέσω του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Από τις αρχές του 2014 θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων. Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν τα έσοδα - που θα υποβάλλονται μηνιαίως - θα υποβάλλονται και οι συναλλαγές που αφορούν τα έξοδα (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.
n Επιστροφή ΦΠΑ 15% στους καταναλωτές οι οποίοι περνούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεών τους (στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναβιώσει και η φοροκάρτα σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών) από συγκεκριμένους τομείς εμπορικής δραστηριότητας. Ειδικότερα στο σύστημα e-fatura επιστροφή ΦΠΑ δίνουν οι αποδείξεις από εστιατόρια, ξενοδοχεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, επισκευές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Στην Ελλάδα θα μπορούσαν προφανώς οι τομείς να είναι διαφορετικοί, τονίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνουν μάλιστα ότι το κίνητρο θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ισχυρό: επιστροφή του 30% της αξίας της συναλλαγής και όχι μόνο του ΦΠΑ, αλλά προφανώς όχι για κάθε συναλλαγή. Στα τέλη κάθε έτους, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει μια ομάδα αποδείξεων π.χ. από κομμωτήρια, ιατρικές εξετάσεις και εστιατόρια, οι οποίες θα οδηγούν σε επιστροφή δαπάνης 30%. Προϋπόθεση για την επιστροφή βέβαια θα είναι ο φορολογούμενος να έχει περάσει είτε μέσω φοροκάρτας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί είτε ακόμα και μέσω του κινητού του τηλεφώνου βασικά στοιχεία της απόδειξης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το πείραμα της Πορτογαλίας φαίνεται να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Ηδη σε καθεστώς προαιρετικής εφαρμογής του e-fatura τα έσοδα από ΦΠΑ από τους τομείς που μετέχουν στο καθεστώς έχουν αυξηθεί έως και 16,98%, σε αντιδιαστολή με τα λοιπά έσοδα ΦΠΑ που εμφανίζουν μείωση. 
πηγή. τα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *