Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Δ15Β 1185461-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Mε την Δ.Λ- Αρ. Πρωτ.: Δ15Β 1185461 ΕΞ 2013/3.12.2013 του ΥΠΟΚ  με θέμα " Παρέχονται πληροφορίες για την έκδοση φορολογικών στοιχείων " διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα.
Απαντώντας στην από 11/10/2013 αίτηση σας, στην οποία μας γνωρίζετε ότι υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, για την είσπραξη αποζημίωσης από ιδιώτη, έχει εκδώσει τιμολόγιο αποζημιώσεων και στη συνέχεια μετά την είσπραξη του αποφασίζει ότι θέλει να χορηγήσει έκπτωση του ποσού της αποζημίωσης ή και να αντιλογίσει πλήρως τη συναλλαγή και ερωτάτε το είδος του φορολογικού στοιχείου που πρέπει να εκδοθεί. Επί του θέματος αυτού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
 1. Από τις διατάξεις της παρ.13 του άρθρου 12 του προϊσχύοντα Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992), όπως ερμηνεύτηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ.3/24.11.1992 του Κ.Β.Σ. (παράγραφοι 12.11.1-2.), καθώς και από αυτές της παρ.13 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ. (ν.4093/2012), που είναι ομοίου περιεχομένου με τις προηγούμενες, προβλέπεται η έκδοση πιστωτικού τιμολόγιου από τον εκδότη του τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που εκδόθηκε αντί τιμολογίου, περιοριστικά στις εξής περιπτώσεις: α) για την παροχή έκπτωσης, όταν δεν αναγράφεται αυτή στο αρχικό τιμολόγιο, β) για διαφορές που επηρεάζουν την αξία του αρχικού τιμολογίου και γ) για τις επιστροφές πωληθέντων αγαθών.
 2. Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι το πιστωτικό τιμολόγιο εκδίδεται αποκλειστικά και μόνο από τον εκδότη του τιμολογίου, δηλαδή από τον εκδότη του στοιχείου που αναφέρεται στην αρχική συναλλαγή, εφόσον συντρέχουν λόγοι που επηρεάζουν την αξία ή το περιεχόμενο του στοιχείου αυτού, όπως μεταξύ άλλων, επί παροχής έκπτωσης σε είσπραξη αποζημίωσης ή και ολικού αντιλογισμού της εν λόγω συναλλαγής, επί ανυπαρξίας αυτής.
 3. Τέλος, αυτονόητο είναι ότι η αναγνώριση των εκπτώσεων αυτών, τόσο του ύψους όσο και της πραγματοποίησής τους, εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα και περιστατικά και σε κάθε περίπτωση τελικά αποτελούν διερεύνηση και κρίση του φορολογικού ελέγχου.
                                   Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
                                                        Ε υ θ ύ μ ι ο ς Σ α ΐ τ η ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *