Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακριβών κατοικιών περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πιθανόν την Τρίτη. Οι επιβαρύνσεις για τις «ακριβές» κατοικίες περιορίζονται σε σχέση τόσο με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί όσο και με το υφιστάμενο σύστημα φορολόγησης (Εκτακτο Ειδικό Τέλος και ΦΑΠ). Αντιθέτως, όσοι έχουν στην κατοχή τους ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους το 2014.
Συνολικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ο νέος φόρος θα είναι μειωμένος από 4% έως 21% σε σχέση με το «χαράτσι» που εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πάντως, ο επιμερισμός των φόρων γεννά ερωτήματα, δεδομένου ότι η νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των κατοικιών δεν έχει καμία αναλογικότητα. Για παράδειγμα, το τέταρτο κλιμάκιο φορολόγησης των κατοικιών έχει συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το πέμπτο κλιμάκιο έχει συντελεστή 6 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, από το τέταρτο κλιμάκιο στο πέμπτο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 33,3%. Αντίστοιχα στα ακριβότερα ακίνητα και συγκεκριμένα στο όγδοο και ένατο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 3,2% (βλ. πίνακα φορολόγησης κτισμάτων).
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «αναγκάσθηκαν να τροποποιήσουν τους συντελεστές με στόχο να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας».
πηγή.ημερήσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *