Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ΠΟΛ.1127/2018-ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

Με την Πολ. 1127/5.7.2018  της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα " Κοινοποίηση των διατάξεων του αρ. 29 του ν. 4538/2018 (85 Α'), σχετικά με την παραχώρηση του δικαιώματος της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας στους γονείς των ανήλικων αναπήρων ή σε πρόσωπα που έχουν την επιτροπεία των προσώπων αυτών και παροχή οδηγιών για ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων αυτών "  διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα.
Ειδικότερα
Κοινοποιούμε τις διατάξεις του αρ. 29 του ν. 4538/2018 (85 Α'), για ενημέρωσή σας, και σε συνέχεια της εγκυκλίου ΠΟΛ.1197/1.9.2015, παρέχουμε οδηγίες για ομοιόμορφη εφαρμογή.
 1. Σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων, του αρ. 16 του ν. 1798/1988, όπως ισχύει, δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου.

Η παραχώρηση του δικαιώματος αυτού ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.

2. Για την χορήγηση της ως άνω απαλλαγής, εκδίδεται απόφαση Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του ασκούντα τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία, μετά από έλεγχο και των λοιπών προϋποθέσεων για την χορήγησή της, όπως αυτές ορίστηκαν με την αριθμ. πρωτ. Δ18Α 5038645 ΕΞ 29.10.2013 ΑΥΟ (ΦΕΚ 2774/Β'). Η απόφαση αυτή έχει ισχύ μέχρι και το έτος ενηλικίωσης του αναπήρου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της νέας ευνοϊκής ρύθμισης περί μεταβίβασης του δικαιώματος απαλλαγής προς το πρόσωπο που έχει την γονική μέριμνα ή την επιτροπεία του ανήλικου ανάπηρου έως και την ενηλικίωσή του, και στο πλαίσιο ορθής παρακολούθησης και απεικόνισης στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων των ανωτέρω χορηγούμενων απαλλαγών, εφεξής στις αποφάσεις χορήγησης απαλλαγής που εκδίδονται σύμφωνα με τα παραπάνω, περιλαμβάνεται η ένδειξη «Χορηγείται στον/στην για λογαριασμό του ανήλικου αναπήρου και ισχύει έως και το έτος (έτος ενηλικίωσής του αναπήρου)». Επιπλέον για τους ίδιους λόγους κρίνεται σκόπιμο στις περιπτώσεις αυτές να χορηγείται ΑΦΜ στο όνομα του ανηλίκου αναπήρου, κατά τη χορήγηση της σχετικής απαλλαγής, ώστε να είναι εφικτή σε κάθε περίπτωση η συσχέτιση στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων των προσώπων που συνδέονται με τις κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες απαλλαγές από τέλη κυκλοφορίας. ......
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1127/2018 Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *