Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΠΟΛ.1036/2018-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ

Με την Πολ.1136/17.7.2018 της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα " Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 45 «Καταστροφή πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων και αντικατάσταση αυτών», του μέρους Δ', του ν. 4530/2018 (ΦΕΚ 59 Α') " διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα.  Ειδικότερα,
 Κοινοποιούμε, προς ενημέρωση, τις παραπάνω διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η καταστροφή με ανακύκλωση, με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων που τελούν σε κατάσταση ακινησίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους δεκαοχτώ (18) συνεχόμενους μήνες.

Κατά συνέπεια, η διάταξη καταλαμβάνει όλα τα οχήματα οι πινακίδες κυκλοφορίας των οποίων είναι ήδη κατατεθειμένες στις Δ.Ο.Υ. κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου, ήτοι την 30.3.2018, καθώς και όσα θα τεθούν σε ακινησία από την ημερομηνία αυτή και μετά. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας είναι η συμπλήρωση συνεχούς παραμονής τους στη Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μηνών.

Οι εν λόγω αρμόδιες υπηρεσίες θα χορηγούν, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας.

Για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την εκ νέου θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες θα καταστραφούν, κατά τις εν λόγω διατάξεις, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, θα προβαίνουν σε αντικατάσταση αυτών μετά την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, συνοδευόμενη από την ως άνω βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, καθώς και την καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου αξίας τριάντα (30) ευρώ.

Αν τα κατατεθειμένα στοιχεία κυκλοφορίας καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας και αφορούν ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των δεκαοκτώ (18) μηνών, για την επανέκδοση αυτών δεν απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 30 ευρώ, μετά από βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα καθορισθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και η διαδικασία καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας. 

Οι Δ.Ο.Υ. οφείλουν να προβούν άμεσα στον διαχωρισμό των πινακίδων κατά τα ανωτέρω, ώστε αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ να προχωρήσουν, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε αυτή, στην καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας που έχουν συμπληρώσει έως την 30.3.2018 συνεχή παραμονή τους στη Δ.Ο.Υ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 18 μηνών, με ταυτόχρονη σχετική ενημέρωση του τηρούμενου αρχείου. .....
 Δείτε ολόκληρη την Πολ.1136/2018. Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *