Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΑΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ

  Οι ανά συντελεστή αναλογικού τέλους διατάξεις της Φορολογίας Χαρτοσήμου.
  Άρθρο 
Του Δημητρίου Κ. Αδαμόπουλου
  επίτιμου Δ/ντή Τελών και Ειδικών Φορολογιών
Υπουργείου Οικονομικών
  Αντικείμενο των τελών χαρτοσήμου είναι τα συντασσόμενα έγγραφα και οι εγγραφές στα βιβλία των επιτηδευματιών. Τα αναλογικά τέλη χαρτοσήμου, όσα δηλαδή υπολογίζονται ως ποσοστό επί της αξίας των καταρτιζόμενων με τα έγγραφα έννομων σχέσεων, επιβάλλονται με πολλούς συντελεστές, ανάλογα με την καταρτιζομένη έννομη σχέση ή ομάδα έννομων σχέσεων.
 Ενόψει του γεγονότος ότι, τα τέλη αυτά προβλέπονται από διάσπαρτες διατάξεις, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση που δημιουργείται, πολλές φορές, για το χαρακτηρισμό της έννομης σχέσης, που καταρτίζεται με το χαρτοσημαινόμενο έγγραφο, η εξεύρεση του εφαρμοστέου, σε κάθε περίπτωση, συντελεστή τέλους χαρτοσήμου, δεν είναι πάντοτε ευχερής.

Εξάλλου, η μη εφαρμογή της ορθής διάταξης, για την επιβολή των τελών χαρτοσήμου, συνιστά, κατά παγία δικαστηριακή νομολογία, ακυρότητα της επιβολής, έστω και αν ο συντελεστής δεν διαφοροποιείται (Σ.τ.Ε. 3586/1989 κ.λπ.).

Ο πίνακας, που ακολουθεί, εμφανίζει τις διατάξεις της φορολογίας χαρτοσήμου ανά συντελεστή τελών χαρτοσήμου. Πιστεύουμε ότι ο πίνακας αυτός θα διευκολύνει τους ασχολουμένους με τη φορολογία αυτή, γιατί θα καταστήσει ευχερέστερη την υπαγωγή των συντασσόμενων εγγράφων στην ορθή διάταξη.  ......
Δείτε ολόκληρο το άρθρο του κ. Δ. Αδαμόπουλου. Eδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *