Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Δ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ 2012 & 2013 ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΛΟΓΩ ΛΗΞΕΩΣ18ΜΗΝΟΥ

Αναδημοσιεύομαι  το σημερινό άρθρο του Γ. Παλαιτσάκη από την εφημερίδα Ναυτεμπορική. 
Παράλειψη της ΓΓΔΕ απάλλαξε χιλιάδες Α.Ε. από ελέγχους 2012 - 2013: Ευθύνες αναζητεί ο Γ. Πιτσιλής
 Στην απώλεια του δικαιώματος του Δημοσίου να ελέγξει χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος ανωνύμων εταιρειών που αφορούν τις χρήσεις των ετών 2012 και 2013 οδήγησε ένα λάθος που διέπραξαν τα έτη 2014 και 2015 οι αρμόδιες υπηρεσίες της τότε λειτουργούσας Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Οι συγκεκριμένες φορολογικές υποθέσεις θεωρούνται, ουσιαστικά, παραγεγραμμένες, με αποτέλεσμα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να μην μπορεί να εισπράξει σήμερα φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ν», oι αρμόδιες υπηρεσίες της λειτουργούσας την περίοδο 2012-2016 ΓΓΔΕ δεν εφάρμοσαν κατά τα έτη 2014 και 2015 τις διατάξεις για τη διενέργεια δειγματοληπτικών φορολογικών ελέγχων σε ανώνυμες εταιρείες στις οποίες είχαν εκδοθεί φορολογικά πιστοποιητικά για τις χρήσεις 2012 και 2013. Συγκεκριμένα, βάσει μιας υπουργικής απόφασης που είχε εκδοθεί το 2011, της υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1159/22-7-2011, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ όφειλαν κατά τα έτη 2014 και 2015 να διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους σε επιλεγμένο δείγμα υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος Α.Ε. για τις οποίες είχαν εκδοθεί από ιδιώτες ελεγκτές ή ιδιωτικά ελεγκτικά γραφεία φορολογικά πιστοποιητικά με παρατηρήσεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Οι έλεγχοι αυτοί, βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εντός 18μήνου από την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών πιστοποιητικών στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Για τη χρήση του 2012, το 18μηνο εντός του οποίου έπρεπε να είχαν διενεργηθεί οι έλεγχοι αυτοί έληξε στο τέλος του 2014 χωρίς να γίνει τίποτε. Για τη χρήση του 2013 το 18μηνο έληξε στο τέλος του 2015, επίσης χωρίς να γίνει τίποτε. Η παράλειψη αυτή των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ έχει ως συνέπεια να μην είναι δυνατός πλέον κανένας φορολογικός έλεγχος σε όλες τις Α.Ε. με φορολογικά πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες χρήσεις. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ισχύουσα για τις χρήσεις αυτές νομοθεσία, από τη στιγμή που παρήλθαν τα 18μηνα χωρίς να γίνει έλεγχος οι υποθέσεις των εταιρειών αυτών θεωρούνται περαιωθείσες. Ουσιαστικά, δηλαδή, είναι σαν να έχουν παραγραφεί.
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έγινε αντιληπτή πρόσφατα από τη διοίκηση της ΑΑΔΕ, όταν η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκανε δεκτή προσφυγή ανώνυμης εταιρείας με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί εντολή ελέγχου για τις χρήσεις 2012 και 2013, με το αιτιολογικό ότι οι χρήσεις αυτές δεν ήταν δυνατό πλέον να ελεγχθούν λόγω του ότι είχαν παρέλθει οι 18μηνες προθεσμίες για τη διενέργειά τους, τις οποίες προέβλεπε η υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1159/2011 υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής φέρεται να έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση της διερεύνησης του ζητήματος, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και δεν διενεργήθηκαν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι μέσα στις 18μηνες προθεσμίες. Αυτό που απαιτείται σίγουρα είναι να γίνει μια σε βάθος έρευνα, για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για τη διάπραξη του λάθους ή της παράλειψης.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι το Δημόσιο δεν μπορεί πλέον να διενεργήσει ελέγχους στις ανώνυμες εταιρείες για τις χρήσεις του 2012 και του 2013, οι οποίες θεωρούνται ουσιαστικά παραγεγραμμένες. Δυνατότητα διενέργειας ελέγχων στις Α.Ε. υπάρχει πλέον μόνο για τις χρήσεις των ετών 2014-2017, για τις οποίες οι διατάξεις περί φορολογικών πιστοποιητικών και 18μηνων προθεσμιών διενέργειας δειγματοληπτικών φορολογικών ελέγχων έχουν καταργηθεί.
Γιώργος Παλαιτσάκης - gpal@naftemporiki.gr
 Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018
Σελ. 05

Κατεβάσετε το άρθρο της Ναυτεμπορικής Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *