Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σκληρό παζάρι διεξάγεται μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας για τους συντελεστές ΦΠΑ, με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και να αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στην εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ, με το τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να προβλέπει συντελεστές 6,5%, 10% και 21% ή 22%. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Αθήνα προτείνει:
  • Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% να υπάγονται μόνο τα φάρμακα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, υπάρχει επιβάρυνση 30 - 35 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Στο μειωμένο 10% να ενταχθούν ο τουρισμός, τα βιβλία, ο Τύπος και ορισμένα βασικά είδη διατροφής (ψωμί και γάλα) και η ενέργεια.
  • Στον κανονικό συντελεστή 21% ή 22% να υπαχθούν όλα τα υπόλοιπα αγαθά και οι υπηρεσίες. Με αυτό το σενάριο θα προκύψουν επιβαρύνσεις σχεδόν για όλα τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης που υπάγονται σήμερα στο συντελεστή 13%. Αντίθετα μικρές μειώσεις στις τιμές θα προκύψουν για τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα ηλεκτρικά..
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ημερήσιας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113536900 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *