Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Φ.Π.Α 23% ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΑ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ(Σ.Τ.Ε 909/2011)

Σ.Τ.Ε 909/2011.
Αυτό έκρινε, χθες, το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνοντας δεκτό ότι δεν πρέπει να υπάρχει σχετική «διάκριση», καθώς «οι δικηγόροι, έστω και αν αμείβονται διά παγίας αντιμισθίας, εμπίπτουν, κατ' άρθρο 3 του Κώδικα ΦΠΑ, στους υποκείμενους στο φόρο προστιθέμενης αξίας (23%)».
Ετσι, σύμφωνα με το ΣτΕ οι αποδοχές των έμμισθων δικηγόρων, δηλαδή αυτών που εργάζονται με πάγια αντιμισθία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ, τις τράπεζες κ.λπ., θα επιβαρύνονται με το σχετικό φόρο.Προηγήθηκε σχετική προσφυγή του δικηγόρου Αθηνών, Παν. Γιαννόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «τόσο η από 24.6.2010 εγκύκλιος (Πολ.1100)του υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι διατάξεις του Ν. 3842/2010, με τις οποίες οι δικηγόροι υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, είναι πολλαπλά αντισυνταγματικές και παράνομες».
Ο προσφεύγων είχε επισημάνει ότι καταστρατηγείται η συνταγματικά προστατευόμενη ισότητα των πολιτικών, καθώς επιβάλλεται ΦΠΑ στους ελεύθερους - μάχιμους δικηγόρους, ενώ στους έμμισθους συναδέλφους του δεν επιβάλλεται παρά το γεγονός ότι παρέχουν το ίδιο έργο κ.λπ.
Πηγή. naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *