Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΝΟΜΙΜΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ

Με αποφάσεις της Ολομέλειας.
«Ναι» στον καταλογισμό φόρου μεταβίβασης μετοχών, που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, λέει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σύμφωνα με δύο χθεσινές αποφάσεις της Ολομέλειας, είναι συνταγματικές και νόμιμες οι σχετικές διατάξεις του Νόμου 2753/1999 (με τον οποίον εισήχθη η φορολόγηση της «πραγματικής αξίας πώλησης» από τη μεταβίβαση των εν λόγω μετοχών). Σημειώνεται ότι μετά το σχετικό νόμο, είχε εκδοθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού της πραγματικής αξίας των μετοχών.
Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε (αποφάσεις 737 και 738/2011) ότι οι διατάξεις του Ν. 2753/1999 σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 13 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο προσδιορίζουν ευθέως από το νόμο «το αντικείμενο του φόρου, δεν παραβιάζουν τους ορισμούς του άρθρου 78 του Συντάγματος», που καθορίζει τον τρόπο επιβολής των φόρων.
Επομένως, «νομίμως καταλογίζεται φόρος μεταβίβασης μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, εφόσον ο υπολογισμός του αναλογούντος φόρου έγινε κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του Ν. 2753/1999».
Με το σχετικό σκεπτικό, το ΣτΕ ανέτρεψε αντίθετες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε δύο φορολογούμενους στη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Θεσσαλονίκης, που κατέθεσαν δηλώσεις φόρου μεταβίβασης μετοχών, συνοδευόμενες από ιδιωτικά συμφωνητικά. Με τα τελευταία, μεταβιβάστηκαν με πώληση σε εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας μετοχές μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και καταβλήθηκε ο προβλεπόμενος φόρος. Όμως, ύστερα από τέσσερις μήνες, οι φορολογούμενοι ζήτησαν την επιστροφή του καταβληθέντος φόρου, με νέα δήλωση που κατέθεσαν στη ΔΟΥ, με την οποία ανακαλούσαν την προηγούμενη λόγω συγγνωστής πλάνης.
Πηγή.naftemporiki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *