Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ Α.Ε. ΚΑΙ Ε.Π.Ε

 Σημαντικές αλλαγές επέρ­χονται στον τρόπο με τον οποίο θα διενεργούνται στο εξής οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, Α.Ε. και ΕΠΕ, αφού σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες προ­βλέπεται ότι δεν θα διενεργεί­ται σε αυτές τακτικός φορο­λογικός έλεγχος, εφόσον ελέγ­χονται από ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές ή ελεγκτικές εταιρίες που θα εκδώσουν πιστοποι­ητικό στο οποίο δεν θα
περιλαμβάνονται παρατηρήσεις  και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα στην εν λόγω τροπολογία αναφέρονται τα εξής: Άρθρο 21 παρ. 10 περ. β) (εσωτ. παρ. 5): Η εσωτερική παράγραφος 5 της περίπτωσης β) της παρ. 10 του άρθρου 21 αντικαθίσταται ως εξής: "5. Η παράγραφος 5 του άρθρου 82 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής: Νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν. 3693/2008 (Α174) και διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, υποχρεούνται στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται μετά από έλεγχο που διενεργείται, παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης, ως προς την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων σε φορολογικά αντικείμενα.
Φορολογικές παραβάσεις καθώς και μη απόδοση ή ανανα­κριβής απόδοση φόρων που διαπιστώνονται από τα τη­ρούμενα βιβλία και στοιχεία, κατά τη διενέργεια του δια­χειριστικού ελέγχου, αναφέ­ρονται αναλυτικά στο πιστο­ποιητικό αυτό. Αν το πιστο­ποιητικό δεν περιλαμβάνει πα­ρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, δεν διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγ­χος, επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 80 του ν. 3842/2010 (Α' 58). Αν από το πιστοποιητικό προκύπτουν συγκεκριμένα φορολογικά δεδομένα για την ελεγχθείσα εταιρεία με τα οποία συμφωνεί και η αρμόδια ελεγκτική φορολογική αρχή, το εν λόγω πιστοποιητικό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των εκθέσεων ελέγχου της ως άνω αρχής. Τα πιο πάνω πρόσωπα διώκονται και τιμωρούνται για κάθε παράλειψη των υποχρεώσεων τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3693/2008".
Πηγή. naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *