Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΣΥΜΨ/ΜΟΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΑΝΤΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΤΗΔ/ΤΙΩΝ ΠΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΧΟΣ

 Με την Πολ.1058/14.3.2011 του ΥΠΟΙΚ με θέμα «Εξόφληση φορολογικών στοιχείων αξίας με επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού σε ειδικές περιπτώσεις συναλλαγών» διευκρινίζονται μετά από γραπτό μας ερώτημα τα παρακάτω.
Ειδικότερα,
Έχει παρατηρηθεί στην πράξη ότι, ενώ έχουν εκδοθεί τιμολόγια μεταξύ επιτηδευματιών, αξίας εκάστου άνω των 3.000 €, τα οποία κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του Κ.Β.Σ. πρέπει να εξοφληθούν μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή, στη συνέχεια, ο ένας εκ των αντισυμβαλλομένων και μετά την έκδοση των τιμολογίων, κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης. Έτσι, ενώ ο ένας επιτηδευματίας εξοφλεί τα ληφθέντα τιμολόγια μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή ο άλλος, μετά την κήρυξή του σε κατάσταση πτώχευσης, αδυνατεί να εξοφλήσει τα ληφθέντα τιμολόγια μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή.

Στις περιπτώσεις αυτές, λόγω των ιδιαιτεροτήτων των ανωτέρω συναλλαγών, μπορεί να συμψηφίζονται αμοιβαίες ανταπαιτήσεις μεταξύ επιτηδευματιών των οποίων ο ένας εκ των αντισυμβαλλομένων έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, για τιμολόγια όμως που εκδόθηκαν πριν από την υπαγωγή του στην κατάσταση αυτή (πτώχευση).
Επίσης επιτρέπεται ο συμφηφισμός α) των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και β) των ναυτικών πρακτόρων με τους εκμεταλλευτές επιβατηγών πλοίων.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1058/2011.
http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/04/2d/e6/042de6fc12ebf15346c1a00fb8e802a0d5f0e5dd/application/pdf/%CE%A0%CE%9F%CE%9B.+1058.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *