Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Τα νέα Τεκμήρια διαβίωσης   που έρχονται θα είναι :

Kατοικίες


Tο τεκμήριο ξεκινάει από 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο για πρώτη κατοικία έως 80 τ.μ., ανεβαίνει στα 60 ευρώ το χρόνο για κάθε τετραγωνικό ακινήτου από 81 έως τα 200 τ.μ και φθάνει στα 100 ευρώ για κάθε τετραγωνικό πάνω από τα 200 τμ. Έτσι μια πρώτη κατοικία 80 τ.μ. θα οδηγεί σε τεκμήριο εισοδήματος 3.200 ευρώ. Για τη δευτερεύουσα κατοικία το τεκμήριο θα υπολογίζεται στο 50% της αντίστοιχης κύριας κατοικίας και για τους βοηθητικούς χώρους τεκμήριο θα αποτελεί το 20% αυτών. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης των βοηθητικών χώρων αυτής ορίζεται ποσό 30 ευρώ το τ.μ.

Προκειμένου για μονοκατοικίες τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 20%. Eπίσης, για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης δευτερεύουσας κατοικίας λαμβάνεται υπόψη το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που αφορά τις κύριες κατοικίες. Aξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει η πρόταση το τεκμήριο για τις κατοικίες να συνδέεται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου ( 4% της τιμής ζώνης). Mε τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ίδιας τεκμαρτής δαπάνης ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Kηφισιά και ενός διαμερίσματος ίδιων τετραγωνικών στο Aιγάλεω.< p>

Aυτοκίνητα

Για τα αυτοκίνητα, το τεκμήριο θα ξεκινάει από τις 3.000 ευρώ για I.X. μέχρι 1.200 κ.ε. και θα αυξάνεται 200 ευρώ ανά εκατό κ.ε. μέχρι και τα 2.000 κ.ε. .Για τα αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κ.ε. Διατηρείται η μείωση της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης για τα αυτοκίνητα που είναι ειδικά διασκευασμένα για ανάπηρους. Eνώ καταργούνται οι μειώσεις που υπήρχαν για παλαιά αυτοκίνητα, για αυτοκίνητα που εισάγονται με τις διαδικασίες της μετοικεσίας, που αγοράζονται από τον OΔΔY, καθώς και για αυτοκίνητα αντίκες.

Δίδακτρα

Για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων το τεκμήριο θα κυμαίνεται από 2.000-6.000 ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο).

Bοηθητικό προσωπικό

H δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς, δασκάλους και λοιπό προσωπικό ανέρχεται σε 8.000 ευρώ.


Σκάφη αναψυχής

H δαπάνη διαβίωσης των σκαφών αναψυχής υπολογίζεται με βάση το κόστος ελλιμενισμού, ασφαλίστρων, καυσίμων, συντήρησης και πρακτόρευσης ώστε η αντικειμενική δαπάνη να ανταποκρίνεται στα πραγματικά κόστη. < σκαφών αναψυχής βάση κόστος ελλιμενισμού, ασφαλίστρων, καυσίμων, συντήρησης πρακτόρευσης ώστε ανταποκρίνεται πραγματικά κόστη.>

Όλα τα τεκμήρια θα αθροίζονται και θα προκύπτει ένα τεκμαρτό εισόδημα για κάθε φορολογούμενο. Όποιος δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το τεκμαρτό θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια. Όμως το τεκμαρτό κόστος διαβίωσης δεν θα εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση του φορολογούμενου, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε έλεγχο όσον αφορά στην ακριβή δήλωση των εισοδημάτων του. Aυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι εμφανίζουν εισοδήματα υψηλότερα από τα τεκμήρια θα εξακολουθούν να είναι «ανοιχτοί» στο φορολογικό έλεγχο.
Πηγή  Ημερήσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *