Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ε.Φ.Κ

  ΔΕΦΚ 5009320ΕΞ 2010/5-3-2010
Διαταγή της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων
& Ε.Φ.Κ. του ΥΠΟΙΚ με θέμα

«Κοινοποίηση διατάξεων σχεδίου νόμου
“Προστασία της Εθνικής Οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης”».



Με τη διαταγή αυτή δίδονται οδηγίες από τη Δ/νση Τελωνείων για τις αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία των προϊόντων που υπόκεινται στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (άρθρα 13, 14, 15 και 17 του ψηφισθέντος Νομοσχεδίου).

Σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2 και 3 του ανωτέρω άρθρου ο φόρος πολυτελείας επιβάλλεται στα επιβατικά αυτοκίνητα της Δ.Κ. 87.03 καθώς και στα αυτοκίνητα οχήματα τύπου jeep της Δ.Κ. 87.04. Ο φόρος αυτός για τα ανωτέρω αυτοκίνητα επιβάλλεται επί της τιμής χονδρικής πώλησης, όπως αυτή διαμορφώνεται κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο εδάφιο α της παραγράφου 1 του άρθρου 126 του ν.2960/2001 για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης και συνεισπράττεται παράλληλα με το τέλος αυτό.

Ο φόρος πολυτελείας για τα είδη της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού, που εισάγονται από Τρίτες Χώρες, θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται όπως και οι λοιπές δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που αναλογούν στα εισαγόμενα αυτά είδη επί του παραστατικού (ΕΔΕ) θέσης αυτών σε ανάλωση και η φορολογητέα αξία επιβολής θα διαμορφώνεται κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.).

Διευκρινίζεται ότι ο φόρος αυτός καταλαμβάνει αυτοκίνητα και τα λοιπά εισαγόμενα είδη για τα οποία τα παραστατικά, για τη βεβαίωση και είσπραξη των αναλογουσών επί αυτών φορολογικών επιβαρύνσεων, κατατίθενται από την ισχύ της διάταξης αυτής, δηλαδή από 4-3-2010.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 17 του σχεδίου νόμου, με το οποίο επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα υπό αυτού οριζόμενα είδη πολυτελείας, ο Φ.Π.Α. βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά περίπτωση από την αρμόδια τελωνειακή ή φορολογική αρχή. Για την βεβαίωση και είσπραξη του Φ.Π.Α. ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η οριζόμενη αξία από τις διατάξεις των άρθρων 19 και 20 του ν.2859/2000 και ως εκ τούτου ο φόρος πολυτελείας αποτελεί στοιχείο διαμόρφωσης της φορολογητέας αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *