Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ

Από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα ισχύσει ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των επιτηδευματιών, ενώ για το πρώτο εξάμηνο τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν με βάση το τεκμαρτό σύστημα.


Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι καταλήγει το οικονομικό επιτελείο ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση να μετατεθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2011 ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντιδράσεις που μεταφέρθηκαν μάλιστα μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που επεσήμαναν ότι δεν μπορεί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται και πάλι να συνεισφέρουν τα μέγιστα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες να μένουν στο απυρόβλητο και να αναβάλλονται τα μέτρα που οδηγούν στην αντικειμενικότερη φορολόγησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο λογιστικός προσδιορισμός αφορά τα εισοδήματα των:

Ταξί, Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, Λεωφορείων ΚΤΕΛ Ενοικιαζομένων Δωματίων, Κάμπινγκ, Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες, Λιανοπωλητές, Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, Βενζινάδικα, Περίπτερα κ.α..

Επισημαίνεται πάντως ότι η υποχρέωση για την έκδοση αποδείξεων ισχύει σε κάθε περίπτωση και για το 2010, καθώς το μέτρο συνδέεται άμεσα με το νέο σύστημα των αποδείξεων βάσει του οποίου θα προσδιορίζεται το αφορολόγητο όριο, το οποίο πάντως θα προσαυξάνεται για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα για ένα παιδί το αφορολόγητο θα διαμορφώνεται στα 13.500 ευρώ, για δύο στα 15.000 ευρώ, για τρία στα 23.500 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον παιδί θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το θέμα του λογιστικού προσδιορισμού βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινοβραδινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναζητήθηκε λύση και για το «πάζλ» των τεκμηρίων, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα πριν το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο δώσει το «πράσινο» φως για τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί για λίγες ημέρες σε διαβούλευση, ώστε την προσεχή Δευτέρα να κατατεθεί στη Βουλή.

Φόρος στο Χ.Α.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που εισηγούνται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται και η κατάργηση του φόρου υπεραξίας στην πώληση μετοχών, με επαναφορά του προηγούμενο καθεστώτος όμως με αυξημένο συντελεστή 0,2% (από 0,15% που ήταν).
Πηγή  Ναυτεμπορική
18/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *