Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Ν.4710/2020 - Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α'  142/23.7.2020  ο Ν.4710/2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα " Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις."
Ειδικότερα,
Θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, με αντίστοιχη τροποποίηση - συμπλήρωση συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν.4172/2013) και συγκεκριμένα:

Ι.α. Εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις:

ί) η αποζημίωση για τη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτιση ατομικού ή εταιρικού οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. 002/χλμ.,

ii) το άνευ χρηματικού ανταλλάγματος κόστος φόρτισης επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, με τις ίδιες ως άνω προδιαγραφές, στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

β. Θεωρείται φορολογητέο εισόδημα, το υπόλοιπο άνω των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ (Λ.Τ.Π.Φ.), της αξίας παραχώρησης οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, προς έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους.                                                                                                             

(άρθρο 6)

2.α. Χορηγείται η δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, κατά το χρόνο πραγματοποίησης των σχετικών κατά περίπτωση δαπανών, προσαυξημένης ως ακολούθως:

κατά ποσοστό 50% (αντί για 30%, που ισχύει), για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με μέγιστη Λ.Τ.Π.Φ. έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ καθώς και για τη δαπάνη απόσβεσης αυτού, για δε το υπερβάλλον ποσό η χορηγούμενη δυνατότητα έκπτωσης προσαυξάνεται κατά ποσοστό 25%.

Όσον αφορά σε εταιρικό επιβατικό αυτοκίνητο χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. 002/χλμ., για τις προαναφερόμενες κατηγορίες δαπανών (μίσθωσης και απόσβεσης), η χορηγούμενη έκπτωση προσαυξάνεται, για το υπερβάλλον ποσό, κατά ποσοστό 15%,

κατά ποσοστό 50% (αντί για 30%, που ισχύει), για τη δαπάνη αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, με ειδική πρόβλεψη προσαυξημένης έκπτωσης κατά

ποσοστό 70%, για τις επιχειρήσεις σε νησιωτικούς δήμους της χώρας, κατά το ποσό των δαπανών που αφορούν στη δραστηριότητα στους συγκεκριμένους δήμους.

Σε περίπτωση που το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται για την ηλεκτροδότηση των προαναφερόμενων δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης, προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), τα ανωτέρω ποσοστά έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων διαμορφώνονται σε 70% και 90%, αντίστοιχα.

Το ποσοστό προσαύξησης της έκπτωσης ορίζεται σε 30%, εφόσον οι ανωτέρω δαπάνες γίνονται αποκλειστικά και μόνον για τη χρήση των σημείων φόρτισης από τους εργαζομένους της επιχείρησης (μη δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης),

κατά ποσοστό 75%, για τη δαπάνη απόσβεσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων, με μέγιστη Λ.Τ.Π.Φ. έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, σχετικά με τις επιχειρήσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε νησιωτικούς δήμους της Ελλάδας. Όσον αφορά σε εταιρικό επιβατικό αυτοκίνητο χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. co2/xλμ., η χορηγούμενη έκπτωση προσαυξάνεται, κατά ποσοστό 35% και για το υπερβάλλον ποσό, κατά ποσοστό 20%,


κατά ποσοστό 50%, για τη δαπάνη αγοράς ελαφρού επαγγελματικού ηλεκτρικού οχήματος συγκεκριμένων προδιαγραφών, μηδενικών ρύπων και

κατά ποσοστό 30%, για τη δαπάνη αγοράς αντίστοιχου οχήματος χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. 002/χλμ.,

κατά ποσοστό 50%, για τη δαπάνη αγοράς οχημάτων τύπου Ε, μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών καθώς και οχημάτων παντός εδάφους και άλλων μικρών οχημάτων με 3 ή 4 τροχούς, μηδενικών ρύπων ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. 002/χλμ.

β. Επανακαθορίζονται (αυξάνονται) οι συντελεστές φορολογικής απόσβεσης ανά φορολογικό έτος, στα μέσα μεταφοράς ατόμων και εμπορευμάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ, 002/χλμ., ενώ θεσπίζεται νέος συντελεστής φορολογικής απόσβεσης ποσοστού 100% για κατασκευές και εγκαταστάσεις για τη φόρτιση αυτών. Ειδικότερα, οι υφιστάμενοι συντελεστές επανακαθορίζονται ως ακολούθως:

50% (από 25%, που ισχύει), για μέσα μεταφοράς ατόμων μηδενικών

ρύπων,

25% (από 20%, που ισχύει), για μέσα μεταφοράς ατόμων χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. 002/χλμ.,

50% (από 20%, που ισχύει), για μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων μηδενικών ρύπων,

25% (από 15%, που ισχύει), για μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. 002/χλμ.,

50% (από 15%, που ισχύει), για μέσα μαζικής μεταφοράς ατόμων μηδενικών ρύπων,

25% (από 10%, που ισχύει), για μέσα μαζικής μεταφοράς ατόμων χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. 002/χλμ.

Παρέχεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να χρησιμοποιήσει χαμηλότερο σταθερό συντελεστή για όλα τα έτη απόσβεσης, στις περιπτώσεις που ο συντελεστής είναι 50% ή 100%.   

  (άρθρα 7, 8)

3.α. Εξαιρείται από την ετήσια αντικειμενική δαπάνη και τη δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η αγορά επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης μηδενικών ρύπων με Λ.Τ.Π.Φ. έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ (μηδενική ετήσια δαπάνη), άνω δε του εν λόγω ποσού, ορίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη αξίας τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ.

7.^5"


β. Θεσπίζονται κίνητρα που ισχύουν μόνο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, μειώνεται, κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες, ο φορολογικός συντελεστής, για
: ί) τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα,
ϋ) τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που ασκούν τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, μόνο για το εισόδημα που αποκτάται από την εν λόγω δραστηριότητα και για τα κέρδη που αφορούν στη συγκεκριμένη παραγωγή, αντίστοιχα, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν πρώτη φορά κέρδη από τη συγκεκριμένη παραγωγή και έως τη συμπλήρωση πέντε (5) κερδοφόρων φορολογικών ετών.

Ορίζεται ότι, κατά τον προσδιορισμό των κερδών από την οικεία επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φορολογικές αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού εκπίπτουν από: ί) τον κύριο των παγίων στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, προσαυξημένες κατά ποσοστό 15%, π) το μισθωτή, σε περίπτωση χρηματοδοτικής μίσθωσης, προσαυξημένες κατά ποσοστό 10%. Η φορολογική απόσβεση του κόστους της επένδυσης, πραγματοποιείται ισόποσα σε χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.

γ. Ορίζεται η έναρξη ισχύος των προτεινομένων ρυθμίσεων.


Κατεβάστε τον Ν. 4710/2020Eδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *