Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  Κατατέθηκαν χθές στην Βουλή δύο τροπολογίες 935 & 936  του ΥΠΟΙΚ  στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου  Εθνικής Άμυνας με θέμα  «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.»»
Ειδικότερα,
                   * Με την Τροπολογία  935 επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές.
1) Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας, γιατην επιβολή του τέλους ταξινόμησης, των επιβατικών αυτοκινήτων. Ειδικά για τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα η φορολογητέα αξία αυτών, υπολογίζεται επί της τιμής χονδρικής πώλησης του όμοιου καινούργιου, αφού αυτή μειωθεί κατά το ποσοστό απομείωσης που ορίζεται ανάλογα με την ηλικία του και την κατηγορία αμαξώματος. Η φορολογητέα αξία μειώνεται περαιτέρω λαμβανομένου υπόψη και των διανυθέντων χιλιομέτρων. (Σήμερα για την εν λόγω μείωση λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα). 
2.   Τροποποιείται - συμπληρώνεται το άρθρο 17 του ν.3833/2010, όπωςισχύει, αναφορικά με τον επιβαλλόμενο ειδικό φόρο σε είδη πολυτελείας στα εξής κατά βάση σημεία:α. εξαιρούνται από τον παραπάνω ειδικό φόρο αα) τα κοινοτικά αυτοκίνητα οχήματα τα οποία έχουν ταξινομηθεί σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), πριν την έναρξη ισχύος του τροποποιούμενου άρθρου, ήτοι 4-3-2010 και ββ) τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ,β. υπάγονται εφεξής σε φόρο πολυτελείας και τα διαμάντια δασμολογικής κλάσης ΕΧ 71.04. 
 3.  Καταργείται από 1-1-2014:α. η εισφορά Τραπέζης, που επιβάλλεται στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα, σε ποσοστό 1,5%ο, με βάση τις διατάξεις της αρ.7887/1946 κ.υ.α. των Υπουργών Εμπορίου και Οικονομικών, όπως καθορίσθηκε με την αρ.25323/31-8-1960 όμοια απόφαση η οποία κυρώθηκε με την παράγραφο 4ΙΓ' του άρθρου 64 του Κεφαλαίου Ε' του ν. 1249/1982 και 
β. ο φόρος, που επιβάλλεται στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα σε ποσοστό 0,5% επί της αξίας αυτών, με βάση τις διατάξεις της περίπτωση Γ' του άρθρου 17 του ν.3341/1925 όπως ισχύει. 
4.α. Επιτρέπεται η είσοδος σε φορολογική αποθήκη, με αναστολή των οφειλομένων φορολογικών επιβαρύνσεων, των επιβατικών οχημάτων που διατίθενται από χορηγό εταιρεία στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο ανάληψης από τη χώρα μας της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. 
β. Τα οχήματα εξέρχονται από τη φορολογική αποθήκη προσωρινά και για το χρονικό διάστημα από 15-12-2013 έως και 15-7-2014, τίθενται στη διάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες της Ελληνικής Προεδρίας. γ. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων αυτών, με τον τρόπο επανεισαγωγής τους στη φορολογική αποθήκη κ.λπ.
                * Με την Τροπολογία  936 επερχονται οι παρακάτω αλλαγές. 
1. Τροποποιείται και συμπληρώνεται ο Τελωνειακός Κώδικας (ν.2960/2001) στα εξής σημεία: 
-         Ο Πλοίαρχος πλοίου, που προέρχεται από το εξωτερικό και καταπλέει σε λιμάνι ή όρμο της χώρας ή βρίσκεται αγκυροβολημένο εντός των χωρικών υδάτων για οποιαδήποτε αιτία, δεν υποχρεούται να καταθέσει δηλωτικό του φορτίου στην Τελωνειακή Αρχή, εάν αποπλεύσει, χωρίς να ελευθεροκοινωνήσει, μέσα σε 48 ώρες από τον κατάπλου (ισχύει για 24 ώρες από τον κατάπλου). 
-         Εγκαθίσταται ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης για την παρακολούθηση των ροών των κάθε είδους καυσίμων, πλην των υγραερίων. 
2. α. Καταργείται, για νομοτεχνικούς λόγους, το πρώτο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, που αναφέρεται στο τέλος επιτηδεύματος των υποκαταστημάτων, καθόσον έχει ήδη συμπεριληφθεί στην περ. δ' της παρ.1 του ίδιου άρθρου και νόμου. 
β. Εξαιρούνται για το οικονομικό έτος 2013, από το τέλος επιτηδεύματος τα πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριά κινητική αναπηρία (άνω του 80%) ή είναι ολικώς τυφλοί. 
γ. Ορίζεται στις 3.000 Ευρώ, από τις 2.900 Ευρώ που ισχύει, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα των προσώπων που συνοικούν με το φορολογούμενο, προκειμένου να θεωρηθούν ότι βαρύνουν αυτόν. Η διάταξη αυτή ισχύει από το οικονομικό έτος 2014. 
δ. Δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων οι δαπάνες για πρώτες και βοηθητικές ύλες κ.λπ. όταν αυτές καταβάλλονται ή οφείλονται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με κατοικία ή εγκατάσταση σε μη συνεργάσιμα κράτη ή κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αφορούν σε πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές.
ε. Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, που λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου (έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής, φαρμακευτικής περίθαλψης κ.λπ.) και αφορούν το οικονομικό έτος 2013, συνυπολογίζονται και όταν συμπεριλαμβάνονται σε εκπρόθεσμη μέχρι 15-9-2013 αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. 
 3.α. Παρέχεται η δυνατότητα σε όσους δεν διαθέτουν μόνιμη εγκατάσταση ή φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, να καταβάλλουν τον Φ.1Ι.Α. για πράξεις που πραγματοποιούν μέχρι 31-12-2013, χωρίς κυρώσεις, με την πρώτη εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση που θα υποβληθεί για το τρίτο τρίμηνο του έτους 2013. 
β. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε εκμεταλλευτές ακινήτων να υποβάλλουν αίτηση επιλογής φορολόγησης της μίσθωσης μέχρι 31-12-2013 (ισχύει μέχρι 30-6-2013). 
γ. Ορίζεται ως υπόχρεος στο Φ.Π.Α. ο λήπτης αγαθών, όταν ο προμηθευτής των αγαθών δεν είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα και έχει λάβει άδεια ο ίδιος ή επιχείρηση που ανήκει στον ίδιο όμιλο για αναστολή καταβολής του φόρου κατά την εισαγωγή στην Ελλάδα. 
δ. Υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. οι καφέδες, τα ροφήματα σοκολάτας και τα αφεψήματα, που παρασκευάζονται ως έτοιμα προς κατανάλωση από επιχειρήσεις εστίασης. 
 4. Συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 62 του ν.4170/2013 αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας που διέπει το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών. 
 5.α. Θεσπίζεται, από 1-1-2014, ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου με την ονομασία «Τέλος Παραμονής και Πλόων» (Τ.Π.Π.), το οποίο βαρύνει όλα τα πλοία αναψυχής, τα μηχανοκίνητα μικρά σκάφη ολικού μήκους επτά (7) μέτρων και άνω και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ολικού μήκους επτά (7) μέτρων και άνω, ανεξάρτητα από τη σημαία τους, τα οποία πλέουν, ελλιμενίζονται ή αγκυροβολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 
β. Καθορίζονται, ο τρόπος υπολογισμού του τέλους, το χρονικό διάστημα για το οποίο καταβάλλεται, τα πλοία στα οποία παρέχεται η οριζόμενη έκπτωση, ο τρόπος πληρωμής του, τα πρόσωπα τα οποία υποχρεούνται στην καταβολή του κ.λπ. ης ισχύος του Τ.Π.Π. δεν γεννά την υποχρέωση επιστροφής οποιουδήποτε ποσού από το Δημόσιο.
Δείτε την τροπολογία 935.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pWEhSX20wcVk4YmM/edit?usp=drive_web
Δείτε την τροπολογία 936.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pV3ZNU1JaRlVPOGc/edit?usp=drive_web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *