Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ

 Ψηφίστηκε ΡΠΖ'/13.9.2024 στη Συνεδρίαση της  Ολομέλειας της Βουλής το Σ/Ν  του ΥΠΕΘΟ με θέμα «Ψηφιακό τέλος συναλλαγής και άλλες διατάξεις». που αντικαθιστά το Τέλος Χαρτοσήμου.

* Το ψηφιακό τέλος συναλλαγής επιβάλλεται σε πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που καταρτίζονται ή διενεργούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024.( και όχι από 1η Ιανουαρίου 2025 που προέβλεπε η κατατεθείσα αρχική  στην Βουλή διάταξη.(άρθρο 32)

 Κατεβάστε το ψηφισθέν νομοσχέδιο Εδώ.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΑΔΕ-Ε-mail σε 50.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ POS-TAΜΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Στην αποστολή 50.371 υπενθυμιστικών e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη διασύνδεση των ταμειακών τους συστημάτων με τα POS, που διαθέτουν, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι:

·         Η προθεσμία για τη διασύνδεση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ε.2060/2024-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΕ Τ.Ε.Α. ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ

Με την  Ε.  2060/10.9.2024  της Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα " Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή των διατάξεων των περ. δ), ε), στ), ι) και ια) της παρ. 1 του άρθρου 14 και της παρ. 4 του άρθρου 15 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167), κατόπιν της τροποποίησής τους με τις διατάξεις των άρθρων 106-107 του ν. 5078/2023 (Α' 211). "  διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα. Ειδικότερα,

Περίληψη Εγκυκλίου

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

ΥΠΕΘΟ-Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ 2025

 Οι παρεμβάσεις που τίθενται σε εφαρμογή το 2025 για μισθούς, συντάξεις, φόρους, στεγαστική πολιτική, επιδόματα, ανάπτυξη

 Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η οικονομική πολιτική του 2025, όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ περιλαμβάνει αυξήσεις αποδοχών, μειώσεις φόρων και παρεμβάσεις σε πνεύμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής καθώς και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΑ 45 ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ 88η Δ.Ε.Θ

Ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αύξηση συντάξεων και κατώτατου μισθού

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, οι παρεμβάσεις για το 2025, που εκτείνονται μέχρι το 2027, συνθέτουν έναν πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον, υλοποιούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού σαφείς: άνοδος του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, παρεμβάσεις για το στεγαστικό και στήριξη της επιχειρηματικότητας

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ΥΠ.ΑΝΑΠΤ-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑ 50 ΗΜΕΡ. ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ Ν.Π

Εγκρίνεται το αίτημα της παράτασης στις προθεσμίες διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων νομικών προσώπων για το 2024

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και τον πρόεδρο του  Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και στη συνέχεια με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και τον Σύνδεσμο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Κατόπιν συζήτησης με τους εμπλεκόμενους φορείς και εξαιτίας της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία την επόμενη εβδομάδα, με την οποία θα δίνεται παράταση στις προθεσμίες διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2024 κατά 50 ημερολογιακές ημέρες.

ΥΠΕΘΟ-ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ IRIS ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 6 παρεμβάσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και μείωση του κόστους συναλλαγών

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Εκτοξεύθηκε η χρήση της υπηρεσίας IRIS μέσα στο 2024 καθώς 1 στους 2 πολίτες- δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια– με ενεργοποιημένο web banking έχουν πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς τους με αυτό το σύστημα άμεσων πληρωμών. Την ίδια ώρα οι συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσα από το σύστημα IRIS εντός του 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια και άγγιξαν σε αξία τα 3,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Γ.Ε. ΕΦΚΑ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ 20 € ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ (Ε.Λ.Π.Κ.)

 ΣΧΕΤ.: Οι υπ’ αρ. 49/2013 & 63/2013 Εγκύκλιοι και το υπ’ αρ. πρωτ. 406586/29.08.2023 Γενικό Έγγραφο e-Ε.Φ.Κ.Α.. 

 Με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα παρασχέθηκαν οδηγίες σχετικά με την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας εργοδοτικής εισφοράς των είκοσι (20€) ευρώ ανά εργαζόμενο, για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.).
Η εν λόγω εργοδοτική εισφορά εισπράττεται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., ταυτόχρονα και παράλληλα με τις τακτικές εισφορές υπέρ του Ο.Ε.Ε., μηνός Αυγούστου 2024.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

ΥΠΕΘΟ-Δ.Τ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ, ΕΚΠΤΩΣΗ ΔΩΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής

 Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

* Το ανώτατο ύψος της Λιανικής Τιμής Πώλησης Προ Φόρων ενός αυτοκινήτου που χορηγείται για επαγγελματική χρήση και δεν θεωρείται εισόδημα αυξάνεται σε 20.000 (από 17.000 ) ευρώ.

Μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με το ίδιο σχέδιο νόμου παρέχεται κίνητρο για δωρεές προς το Ελληνικό Δημόσιο από νομικά πρόσωπα καθώς προβλέπεται ότι οι δωρεές αυτές των νομικών προσώπων προς το Δημόσιο θα εκπίπτουν στο εξής στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή, ενώ εισάγονται νέα ψηφιακά εργαλεία που παρέχουν στην ΑΑΔΕ την δυνατότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στους παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΕΘΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ

 Κατατέθηκε στην Βουλή το  Σ/Ν του ΥΠΕΘΟ  με θέμα "Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις" το οποίο αντικαθιστά  εν μέρει το τέλος χαρτοσήμου (καθότι καταργούνται για 600 Συναλλαγές  το τέλος χαρτοσήμου) και περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις που απαριθμούνται παρακάτω.

Α. Με το υπόψη σχέδιο νόμου ρυθμίζονται τα κάτωθι θέματα:

ΜΕΡΗ Α'& Β'

α. Επιβάλλεται, επί των οριζόμενων συναλλαγών που καταρτίζονται ή διενεργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2025, φόρος με την ονομασία «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής», με αντισυμβαλλόμενους φυσικά και νομικά πρόσωπα, το Δημόσιο ή φορείς γενικής κυβέρνησης και καταργούνται από την προαναφερόμενη ημερομηνία, το από 28.7.1931 π.δ. «Περί Κώδικος των νόμων περί τελών χαρτοσήμου» καθώς και οποιαδήποτε νομοθεσία ρυθμίζει θέματα τέλους χαρτοσήμου. 

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

ΥΠΕΘΟ-ΕΩΣ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (IRIS)

Σύνδεση δωρεάν με λίγα μόνο κλικ και σε ελάχιστο χρόνο – Σημαντικά οφέλη για τους επαγγελματίες και τους πολίτες

 Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μέχρι αύριο, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι να συνδέσουν δωρεάν – εντός της προθεσμίας – τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών (στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα IRIS). Με τη σύνδεσή τους στην υπηρεσία, μέσα από μία απλή και γρήγορη διαδικασία που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και ελάχιστα κλικ από το κινητό ή τον υπολογιστή, οι επαγγελματίες μπορούν να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους με σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών. Τονίζεται ότι δεν απαιτείται το άνοιγμα νέου λογαριασμού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγγραφή στην υπηρεσία ένας από τους ήδη υπάρχοντες δηλωμένους λογαριασμούς στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *