Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Α.1123/2024-ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΡΦΟΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΥΤΩΝΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

 Με  την  Α. 1123/15.7.2024   του  Διοικητή της  ΑΑΔΕ  (που δημοσιεύθηκε στο  ΦΕΚ 4571/6.8.2024 τεύχος Β)' με θέμα "Καθορισμός του περιεχόμενου και του μορφότυπου των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, της διαδικασίας, του τρόπου και των καναλιών διαβίβασης αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), καθώς και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την εφαρμογή της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών."  ορίζονται   τα  ακόλουθα. Ειδικότερα,...........αποφασίζουμε:
Ορίζουμε το περιεχόμενο και τον μορφότυπο των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, τη διαδικασία, τον τρόπο και τα κανάλια διαβίβασης αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και τις ειδικότερες υποχρεώσεις των οντοτήτων του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Α.1122/2024 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. για την εφαρμογή της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών.
                           ΑΡΘΡΟ 1
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ  ΑΓΑΘΩΝ

1. Η ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών ορίζεται σύμφωνα με τις παρ. 9Α, 9Β και 9Γ του άρθρου 5 του ν. 4308/2014 (Α’ 251, εφεξής ΕΛΠ) για την ψηφιακή διαδικασία έκδοσης των σχετικών παραστατικών διακίνησης και με το άρθρο 16 του ν. 5104/2024 (ΚΦΔ) για τη διαδικασία διαβίβασης των σχετικών δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
2. Οι οντότητες του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Α.1122/2024 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Εθνι-
κής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. έχουν υποχρέωση να παρακολουθούν με κατάλληλες δικλίδες τα αποστελλόμενα και παραλαμβανόμενα αγαθά είτε έχουν τιμολογηθεί είτε όχι, καθώς και να παρακολουθούν τα αγαθά τους σε χώρους τρίτων ή τα αγαθά τρίτων σε δικούς τους χώρους. Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής εξαιρουμένων των οντοτήτων του άρθρου 2 της ως άνω απόφασης διενεργείται όταν η έκδοση ή η λήψη των παραστατικών στοιχείων διακίνησης
ή των τιμολογίων πώλησης ή των αποδείξεων λιανικής πώλησης, κατά περίπτωση, για τις σχετικές διακινήσεις των αγαθών διενεργείται ψηφιακά.
3. Η διακίνηση αγαθών δύναται να διενεργείται είτε με απευθείας μεταφορά είτε με τη διενέργεια μεταφορτώσεων, στις οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερα του ενός μεταφορικά μέσα.
Ειδικότερα, οι διακινήσεις διακρίνονται σε απλές και σύνθετες:
1. Ως απλές νοούνται αυτές για τις οποίες χρησιμοποιείται ένα μεταφορικό μέσο σε όλη τη διάρκεια διακίνησης από την έναρξη έως και την ολοκλήρωσή τους.
2. Ως σύνθετες νοούνται αυτές κατά τις οποίες διενεργούνται μεταφορτώσεις και χρησιμοποιούνται πε-
ρισσότερα του ενός μεταφορικά μέσα από την έναρξη έως και την ολοκλήρωσή τους. Τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης αγαθών ανά φύση συναλλαγής (π.χ. τριγωνικές συναλλαγές) και ανά τρόπο μεταφοράς (π.χ. διακίνηση αγαθών από εγκαταστάσεις του μεταφορέα, του μεταφορέα 3PL - Third Party Logistics, του αποθηκευτή) δύναται να περιλαμβάνουν και επιπλέον οντότητες που εμπλέκονται ανά περίπτωση σε κάθε διακίνηση.
Με την ολοκλήρωση εκάστης διακίνησης τα σχετικά παραστατικά και τα αγαθά που διακινούνται παραλαμβάνονται από τον Λήπτη τους, ο οποίος εν συνεχεία είτε κατά τον χρόνο παραλαβής είτε μεταγενέστερα, διενεργεί ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο για την επιβεβαίωση των αγαθών που παραλήφθηκαν. Ο Λήπτης των αγαθών σε περίπτωση που συναλλάσσεται είτε με μη υπόχρεους στην έκδοση παραστατικών διακίνησης είτεμε υπόχρεους εκδότες που αρνούνται την έκδοση ή εκ
παραδρομής δεν εξέδωσαν παραστατικό διακίνησης είτε σε περίπτωση που παραλαμβάνει αγαθά και διαπιστώνει πλεονάσματα ή ελλείμματα οφείλει να καταχωρεί σε κατάλληλο αρχείο τις απαιτούμενες πληροφορίες.
Εναλλακτικά, μπορεί να εκδίδει παραστατικό ποσοτικής παραλαβής και να παραδίδει ή να αποστέλλει ψηφιακά αυτό το παραστατικό στον αντισυμβαλλόμενο.
4. Η διαδικασία της έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών για την ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών διενεργείται από τις υπόχρεες οντότητες
σύμφωνα με την παρακάτω σειρά ενεργειών:
α) Έκδοση παραστατικών διακίνησης.
β) Διαβίβαση δεδομένων παραστατικών διακίνησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και ταυτόχρονης ενημέρωσης του Λήπτη.
γ) Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών κατά τη διάρκεια αυτής.
δ) Ολοκλήρωση της διακίνησης με την παραλαβή των ψηφιακών παραστατικών και των διακινούμενων
αγαθών.
ε) Ολοκλήρωση της διαδικασίας με τη διενέργεια ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου των αγαθών που παραλήφθηκαν.
5. Τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο πριν την έναρξη της διακίνησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, βάσει επιχειρησιακών και τεχνικών προδιαγρα-φών που θέτει η Α.Α.Δ.Ε. Στα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA έχουν πρόσβαση
και δυνατότητα άντλησης δεδομένων, παραστατικών διακίνησης, εκτός από τον Εκδότη και τον Λήπτη, και οι λοιπές συσχετιζόμενες οντότητες που αναγράφονται στα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης για σκοπούς τεκμηρίωσης και συσχέτισης παραστατικών που δύναται να εκδίδονται από αυτούς.
6. Η επιχειρησιακή ανάλυση και η τεχνική τεκμηρίωση της διαδικασίας της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr/mydata)

 Δείτε ολόκληρη την Α.1123/2024Εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *