Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

ΣΛΟΤ: Α.Π. 31/2023-ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΣΩΡΕΥΜΕΝΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟ ΑΡΤΙΟ

 Με την Αριθμ. Πρωτ.  31 ΕΞ 9.3.2023 του ΣΛΟΤ με θέμα "Συμψηφισμός προς απόσβεση σωρευμένων ζημιών με την διαφορα από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο " η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.     ΑΠΑΝΤΗΣΗ [...]

Το Σ.ΛΟ.Τ. έχει απαντήσει στο παρελθόν σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα συμψηφισμού σωρευμένων ζημιών με καταθέσεις μετόχων έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (Γνωμοδότηση 3023/2020).

Η προαναφερόμενη γνωμοδότηση συντάχθηκε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κατά τον χρόνο σύνταξής της. Ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό να ληφθεί υπόψη η τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 35 του Ν. 4548/2018 με το άρθρο 80 του Ν. 4916/2022, με την οποία απαλείφθηκε η προϋπόθεση μη ύπαρξης αποθεματικών ή άλλων κονδυλίων, τα οποία κατά τον νόμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον συμψηφισμό των ζημιών, σε περίπτωση συμψηφισμού προς απόσβεση συσσωρευμένων ζημιών με τη διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

Μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4916/2022 προβλέπεται ότι η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου δύναται να συμψηφισθεί προς απόσβεση συσσωρευμένων ζημιών της εταιρείας, κατόπιν απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων, χωρίς να προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ

Αλέξανδρος Σικαλίδης

ΤΑ ΜΕΛΗ

Χαράλαμπος Συρούνης

Διονύσιος Παπαγεωργακόπουλος

Κωνσταντίνος Χαλέβας

Γεώργιος Παπαναστασόπουλος

Κατεβάστε την Γνωμ. 31 ΕΞ  2023.Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *