Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΡΙΘ.125209/2022-ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β'  4750/8.9.2022   η  Κ.Υ.Α. Αρ.οικ.125209 EΞ 6.9.2022 των  Υπουργείων Οικονομικών  και  Επικρατείας  με θέμα  "Ρύθμιση ειδικών θεμάτων σχετικά με την πρόσβαση στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων των άρθρων 20 και 21 του ν. 4557/2018.'με την  οποία ορίζεται ότι.Ειδικότερα,........ αποφασίζουμε: 

                       Άρθρο 1 

                        Σκοπός 

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η ρύθμιση θεμάτων πρόσβασης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων των άρθρων 20 και 21 του ν. 4557/2018 και η περιγραφή των σχετικών οργανωτικών και τεχνικών θεμάτων. Άρθρο 2 Ορισμοί Για τους σκοπούς της παρούσας, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί: 

        1. «Αρχή»: η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες του άρθρου 47 του ν. 4557/2018,

       2. «αρμόδιες ελεγκτικές αρχές»: οι αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, των βασικών αδικημάτων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας της παρ. 6 του άρθρου 20 του ν. 4557/2018, καθώς και ο ελεγκτικός μηχανισμός της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4557/2018,

       3. «αρμόδιες αρχές»: οι οριζόμενες στο άρθρο 6 του ν. 4557/2018 αρχές,

      4. «εφαρμογή»: η διαδικτυακή εφαρμογή με την περιγραφή «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» που είναι αναρτημένη στην αρχική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (εφεξής: Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) (https://www.gsis.gr) ή στον ιστότοπο https://www.gov.gr στη διαδρομή Αρχική> Υπουργεία > Υπουργείο Οικονομικών > Οικονομικών > Κεντρικό Μητρώο πραγματικών δικαιούχων,

    5. «Μητρώο»: Το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, των άρθρων 20 και 21 του ν. 4557/2018, 

   6 «πραγματικός δικαιούχος»: το οριζόμενο στο άρθρο 3 παρ. 17 του ν. 4557/2018 φυσικό πρόσωπο, 

   7. «υπόχρεα πρόσωπα»: τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 4557/2018 πρόσωπα,

    8. «υπόχρεοι καταχώρισης»: τα νομικά πρόσωπα, οι νομικές οντότητες, οι εμπιστευματοδόχοι και τα πρόσωπα που κατέχουν ισοδύναμη θέση σε παρεμφερείς νομικές οντότητες που υποχρεούνται να καταχωρίζουν στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους στο Μητρώο, σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 21 του ν. 4557/2018,

 9. «χρήστες»: τα εξουσιοδοτημένα και πιστοποιημένα προς τούτο πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στη λειτουργία αναζήτησης στο Μητρώο, ανάλογα με τον ρόλο τους, στα οποία εντάσσονται:

      α. χρήστες που ανήκουν στην Αρχή και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές,

      β. χρήστες που ανήκουν στις αρμόδιες αρχές, γ. χρήστες που ανήκουν στα υπόχρεα πρόσωπα, δ. χρήστες που ανήκουν στο κοινό. 

                  Άρθρο 3

         Πρόσβαση στο Μητρώο 

        1. Η Αρχή, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, οι αρμόδιες αρχές, τα υπόχρεα πρόσωπα και το κοινό έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που υποχρεούνται σε καταχώριση, που ορίζονται στο άρθρο 20 του ν. 4557/2018 και εξειδικεύονται στον κατάλογο του άρθρου 2 της υπό στοιχεία στ απόφασης του προοιμίου της παρούσας. 

      2. Το Μητρώο τηρείται στη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. με τις προδιαγραφές και τους σκοπούς που καθορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Η διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών πρόσβασης στο Μητρώο διενεργείται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής με την περιγραφή «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» που είναι αναρτημένη στην αρχική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (https://www.gsis.gr) ή στον ιστότοπο https://www.gov.gr στη διαδρομή Αρχική> Υπουργεία > Υπουργείο Οικονομικών > Οικονομικών > Κεντρικό Μητρώο πραγματικών δικαιούχων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      3. Η είσοδος στην εφαρμογή και η πρόσβαση στη λειτουργία αναζήτησης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον TaxisNet της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., υπό τις προϋποθέσεις του ν. 4557/2018 και της παρούσας ανάλογα με τον ρόλο εκάστου χρήστη. 

    4. Οι προδιαγραφές του συστήματος περιλαμβάνουν την απαραίτητη λειτουργικότητα για την εύρυθμη υποστήριξη των ενεργειών που απαιτούνται σύμφωνα με το εφαρμοστέο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας των Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Ορθής Χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 

Δείτε ολόκληρη την α.125209/2022.

 Eδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *