Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ & ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ & ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή στο Σ/Ν του ΥΠΟΙΚ  με θέμα"'α) Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία διατάξεων των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455, (ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις - β) Τροποποιήσεις του ν. 4649/2019 «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» κ.λ.π.επέρχονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις.Ειδικότερα,

 1.    Απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και για το μήνα Ιούλιο του έτους 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοιό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορωνοιού και ανήκει σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων.

2.    Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%) στις:

ί) ψηφιακές εκδόσεις βιβλίων και βιβλίων για παιδιά, εγγεγραμμένων σε υλικό υπόθεμα και συσκευές εγγραφής - αναπαραγωγής ήχου και

ii) ηλεκτρονικά παρεχόμενες δημοσιεύσεις οπτικών και ακουστικών βιβλίων μη συμπεριλαμβανομένων των δημοσιεύσεων που προορίζονται εξολοκλήρου ή κατά κύριο λόγο για διαφημιστικούς σκοπούς και αυτών που συνίστανται εξολοκλήρου ή κατά κύριο λόγο σε περιεχόμενο βίντεο ή ακουστικό μουσικό περιεχόμενο.

3.    Επιστρέφεται ή συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) μπύρας, στο πρόσωπο που τον κατέβαλε, ο Ε.Φ.Κ. που βεβαιώθηκε και εισπράχθηκε στα τελωνεία για προϊόντα μπύρας, τα οποία, μετά τη διάθεσή τους στην αγορά, επεστράφησαν στον πωλητή κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.11.2020 έως και την 31η.5.2021, εφόσον η ημερομηνία ανάλωσης των προϊόντων αυτών έχει λήξει έως και την 15η.5.2021

4.  Καταστρέφονται, με έξοδα του Δημοσίου, εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, τα αποθέματα ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνικών προϊόντων παλαιού τύπου, που δεν διατέθηκαν έως την 20η.5.2019 και τα οποία δεν φέρουν τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά ασφαλείας. 

5.     Προβλέπεται η καταστροφή, για λόγους δημόσιας υγείας, ασφάλειας και προστασίας περιβάλλοντος, κατασχεμένων από τις τελωνειακές αρχές ενεργειακών προϊόντων και εύφλεκτων ή επικίνδυνων χημικών υλικών, σε περίπτωση που αυτά δεν εκποιηθούν κατά την πρώτη μονοήμερη δημοπρασία, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.

6.       Προβλέπεται η κατοχή υπηρεσιακής ταυτότητας από τους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ με υ.α. ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των ανωτέρω.

7.     Επέρχονται διορθώσεις νομοτεχνικής φύσεως, με αναδρομική ισχύ, σε άρθρα του ν.4778/2021 όσον αφορά στο επίδομα απομακρυσμένων - παραμεθορίων περιοχών και στην αποζημίωση για εργασία καθ' υπέρβαση και προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου.

8.       Καταργείται: ΐ) η υφιστάμενη Ειδική Επιτροπή με την οποία προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων οχημάτων και π) η διαδικασία εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης μεταχειρισμένου επιβατικού αυτοκινήτου από επιτροπές εμπειρογνωμόνων.

9.         Θεσπίζεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, δυνατότητα αντικατάστασης, με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, του ολοσχερώς κατεστραμμένου αυτοκινήτου, που έχει παραληφθεί με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρίες, εντός του ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος τελωνειακής παρακολούθησής του.

10.    Επεκτείνεται και στους αναπήρους που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι μεταμοσχευμένοι πνευμονοπαθείς, το ειδικό φορολογικό και δασμολογικό καθεστώς, που ισχύει κατά την εισαγωγή και κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων, των ειδικών αναπηρικώναμαξιδίων και λοιπών τεχνικών οργάνων και βοηθημάτων αυτών, για τους αναπήρους πολέμου αξιωματικούς και οπλίτες.Η εν λόγω ρύθμιση, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 4.12.2020 έχει εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και επομένων.

  

11.     Διασαφηνίζεται, αναδρομικά από την 4η. 12.2020, ότι:

δεν αίρεται η ακινησία αυτοκινήτου οχήματος, όταν πρόκειται να διαγραφεί, ευρισκόμενο σε κατάσταση ακινησίας, από το Μητρώο οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λόγω παράδοσής του για ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα ή με σκοπό την εξαγωγή του,

δεν επέρχεται διαγραφή αυτοκινήτου οχήματος από το Μητρώο οχημάτων, λόγω εξαγωγής του, επανεξαγωγής του ή μεταφοράς του εκτός της χώρας, εφόσον δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη του και δεν βεβαιωθεί η εξαγωγή του, επανεξαγωγή του ή μεταφορά του εκτός της χώρας.

Δείτε την τροπολογία  Εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *