Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Σ/Ν ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ ΑΠΟ 1/7/2021 , ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ,ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ Κ.Λ.Π

Κατατέθηκε στην Βουλή το Σ/Ν του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "α) Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία διατάξεων των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455, (ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις - β) Τροποποιήσεις του ν. 4649/2019 «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» (Α΄206), βάσει της C(2021) 2545/09.04.2021 (2021/N) εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» - γ) Διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας - Τροποποιήσεις ν. 4738/2020 και λοιπές διατάξεις" με το οποίο επέρχονται οι παρακάτω ρυθμίσεις..Ειδικότερα,

 Α. Με τις διατάξεις του υπόψη νομοσχεδίου, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπονται τα ακόλουθα:

 ΜΕΡΟΣ Α

 Ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο ορισμένες διατάξεις των Οδηγιών (EE) 2017/2455 και (EE) 2019/1995. οι οποίες αφορούν υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και συγκεκριμένα:

 

1.  Εισάγονται οι όροι«ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών» και
«ες αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες
χώρες» (ως φορολογητέες πράξεις στον Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000).

(άρθρο 1) 

2. Εισάγονται διατάξεις βάσει των οποίων, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια

επιχείρηση που διευκολύνει την παράδοση αγαθών μέσω της χρήσης
ηλεκτρονικής διεπαφής (όπως αγοράς, πλατφόρμας, διαδικτυακής πύλης ή
παρόμοιων μέσων) θεωρείται από την άποψη του θεσμικού πλαισίου του Φ.Π.Α.
ότι έχει παραλάβει και εν συνεχεία παραδώσει η ίδια τα αγαθά προς τον πελάτη,
κατά την έννοια της «παράδοσης» ως φορολογητέας πράξης, δυνάμει του Κώδικα
Φ.Π.Α.                                                                                                   (άρθρο 2)

3.    Τροποποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. σχετικά με τον θεωρούμενο ως τόπο παράδοσης ί) στις ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και ϋ) στις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες.                                                                               (άρθρο 3)

4.    Εισάγεται ειδική ρύθμιση για τα όρια στο Φ.Π.Α. που επιβάλλεται: i) στις ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και ii) στις διασυνοριακές παροχές τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Συγκεκριμένα, εισάγεται ενιαίο όριο ύψους 10.000 ευρώ κατ' έτος για τις εν λόγω συναλλαγές, χωρίς Φ.Π.Α.. ενώ παράλληλα απονέμεται στους εν λόγω υποκείμενους στον φόρο (επιχειρήσεις), το δικαίωμα να επιλέγουν τον τόπο παράδοσης τον αγαθών και παροχής των υπηρεσιών.                                                                                    (άρθρο 4)

 

5. α. Ρυθμίζεται ο χρόνος γέννησης φορολογικής υποχρέωσης, στις
περιπτώσεις που η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών διενεργούνται
μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής διεπαφής.

β. Απαλλάσσεται από τον Φ.Π.Α. στο εσωτερικό της χώρας, η παράδοση
αγαθών στον υποκείμενο στον φόρο, ο οποίος θεωρείται ότι έχει παραλάβει και
παραδώσει αγαθά μέσω ηλεκτρονικής διεπαφής.                                              (άρθρο 5)

 

6. Τροποποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. σχετικά με τις
απαλλαγές από τον φόρο στην εισαγωγή αγαθών από τρίτες χώρες ή τρίτα εδάφη
που αποτελούν αντικείμενο εξ αποστάσεως πωλήσεων:

ί) Εισάγεται απαλλαγή από τον φόρο κατά την εισαγωγή αγαθών, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις

ϋ) Ρυθμίζεται το σχετικό δικαίωμα έκπτωσης φόρου για υποκείμενους στον
φόρο
και εντάσσονται στο ενωσιακό καθεστώς και στο καθεστώς εισαγωγής
άλλων κρατών μελών.                                                                                       (άρθρο
6)

7.   Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις υποκείμενες στον Φ.Π.Α. που διευκολύνουν, μέσω ηλεκτρονικής διεπαφής, την παράδοση των αγαθών ή την παροχή των υπηρεσιών, να καταχωρούν τις σχετικές πράξεις στα λογιστικά βιβλία που τηρούν, κ.λπ.                                                                                    (άρθρα 7 και 8)

8.      Τροποποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. σχετικά με τους ορισμούς που άπτονται τις λειτουργίας ειδικού καθεστώτος για υπηρεσίες που παρέχονται από υποκείμενους στον φόρο, μη εγκατεστημένους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), οι οποίοι παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες σε μη υποκείμενους στον φόρο εντός της Ε.Ε.     (άρθρο 9)

9.       Τροποποιούνται διατάξεις του κώδικα Φ.Π.Α. και διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 47γ του ν. 2859/2000, το οποίο εφαρμόζεται, εφεξής, για τις: (α) ενδοκοινοτικές εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών, (β) παραδόσεις αγαθών εντός κράτους - μέλους που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών διεπαφών που διευκολύνουν τις εν λόγω παραδόσεις και (γ) υπηρεσίες που παρέχονται από υποκείμενους στον φόρο εγκατεστημένους εντός της Ε.Ε. αλλά μη εγκατεστημένους στο κράτος - μέλος κατανάλωσης.

Τίθενται, μεταξύ άλλων, οι αναγκαίοι ορισμοί, καθορίζονται οι υποκείμενοι που δύνανται να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς καθώς και οι υποχρεώσεις τους, ορίζονται οι διαδικασίες για την υποβολή της δήλωσης Φ.Π.Α. από τον υποκείμενο στον φόρο και παρέχεται εξουσιοδότηση για τη
ρύθμιση, με απόφαση, θεμάτων εφαρμογής των ανωτέρω.                            (άρθρο 10)

 

ΙΟ.α. Θεσπίζεται ειδικό καθεστώς για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτες χώρες ή τρίτα εδάφη, στο οποίο υπάγονται, εφεξής, εισαγωγές αβαθών σε δέματα αξίας έως του ποσού των εκατό πενήντα (150) ευρώ, με κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή δεμάτων χαμηλής αξίας έως είκοσι δύο (22) ευρώ (άρθρα 20 και 21 ν. 1684/1987).

β. Ορίζονται, μεταξύ άλλων, οι υποκείμενοι στον φόρο που δύνανται να
χρησιμοποιούν το ανωτέρω καθεστώς, οι όροι και οι διαδικασίες εγγραφής,
διαγραφής ή εξαίρεσης από το σχετικό μητρώο, η γενεσιουργός αιτία και το
απαιτητό του φόρου, το περιεχόμενο της δήλωσης, ο τρόπος πληρωμής του
φόρου κ.λ.π.                                                                                         (άρθρα 11 και 18)

11.   Τίθενται ειδικές ρυθμίσεις για τη δήλωση και πληρωμή Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή και ειδικότερα τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που αποτελούν αντικείμενο εισαγωγής σε δέματα αξίας έως του ποσού των εκατό πενήντα (150) ευρώ, όταν δεν τυγχάνει εφαρμογής το προαναφερθέν ειδικό καθεστώς εισαγωγής. Προσδιορίζεται ο υπόχρεος για την καταβολή του φόρου που καταβάλλετα εντός της προθεσμίας καταβολής που εφαρμόζεται για την καταβολή των εισαγωγικών δασμών.                                                             (άρθρο 12)

12.    Τίθενται ειδικές προβλέψεις για ορισμένα αγαθά που υπάγονται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και Φόρο Κατανάλωσης και εμπίπτουν σε ειδικές υποχρεώσεις κατά τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (ν.2960/2001). Ειδικότερα, ορίζεται ότι. στις εξ αποστάσεοος πωλήσεις αγαθών, εφαρμόζονται οι απαγορεύσει·:, των πωλήσεων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών αναπλήρωσης που προβλέπονται στις μνημονευόμενες διατάξεις.

Επίση:;, καθορίζονται οι εφαρμοζόμενες διατάξεις σχετικά με: τη βεβαίωση και είσπραξη του φόρου κατανάλωσης και του Φ.Π.Α. για τα προϊόντα που υπόκεινται σε φόρο κατανάλωσης, όταν η άφιξη της αποστολής ή μεταφοράς σι ον αποκτώντα πελάτη είναι το εσωτερικό της χώρας,

τη βεβαίωση και είσπραξη του ειδικού φόρου κατανάλίοσης και του Φ.Π.Α., για τα προϊόντα που υπόκεινται, στο πλαίσιο των εξ αποστάσεως πωλήσεων αγαθών, σε ειδικό φόρο κατανάλο)σης, όταν η άφιξη της αποστολής ή μεταφοράς στον αποκτώντα πελάτη είναι το εσωτερικό της χώρας,    (άρθρο 13)

 13. Συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 35 του Κώδικα Φ.Π.Α. και

προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, ο υπόχρεος του φόρου, όταν ο
υποκείμενος στον φόρο που διευκολύνει την παράδοση των αγαθών δεν είναι
υπόχρεος για την καταβολή του.         (άρθρο
14)

 

14.    Ρυθμίζονται:θέματα σχετικά με την εφαρμογή ειδικών καθεστώτων φορολόγησης σε περιπτώσεις ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, ζητήματα έκδοσης ή μη τιμολογίου για σκοπούς Φ.Π,Α. αναφορικά με τις συναλλαγές στο πλαίσιο των ανωτέρω περιγραφόμενων ειδικών καθεστώτων
καθώς και θέματα προθεσμιών για την υποβολή της δήλωσης Φ.Π.Α. στο
πλαίσιο αυτών.                                                                                          
(άρθρα 15-17)

 Δείτε το Σ/Ν του ΥΠΟΙΚ.Εδώ. 

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας Κυρίες και κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε ένα επιχειρηματικό δάνειο, ένα προσωπικό δάνειο, ένα στεγαστικό δάνειο ή ένα δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συνιστούσα να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να ικανοποιήσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων λύσεων χρηματοδότησης σε ιδιώτες και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
    * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Αποφασίσετε πόσα χρήματα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο - Προσιτό επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης - Έχετε 99,9% πιθανότητα να λάβετε το δάνειο
    * Ευέλικτη αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και εξειδίκευση.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Επικοινωνήστε με την εταιρεία μου τώρα, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο, επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp / Τηλεγράφημα: +447903159998

    Οι μεσάζοντες / σύμβουλοι / μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα συνεργαστούμε για τα οφέλη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *