Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΣΛΟΤ: Α.Π.2106/2020-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 Με την Αριθμ. Πρωτ. 2106 ΕΞ 22.9.2020 του ΣΛΟΤ με θέμα" Λογιστικός χειρισμός επιδότησης δώρου Πάσχα για το διάστημα της αναστολής εργασίας εργαζομένων " η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.     ΑΠΑΝΤΗΣΗ [...]

 Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του μέρους του επιδόματος εορτών Πάσχα, με το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, προηγήθηκε η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, σε ειδικό προς τούτο έντυπο, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριελήφθησαν και τα ποσά του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020, τα οποία αντιστοιχούσαν στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης κάθε εργαζόμενου και τα οποία θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή οι μικτές αποδοχές και οι αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές.
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 23 του ν. 4308/2014 (ΕΛΠ): «Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα αναγνωρίζονται αρχικά ως υποχρεώσεις στην περίοδο που εισπράττονται ή στην περίοδο που καθίσταται οριστική η έγκρισή τους και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα εισπραχθούν. Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα μεταφέρονται στα αποτελέσματα ως έσοδα στην περίοδο στην οποία τα επιχορηγηθέντα έξοδα βαρύνουν τα αποτελέσματα.».

Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι η επιχείρηση λογιστικοποιεί την μισθοδοτική κατάσταση του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020, στα συνολικά της ποσά και καταβάλλει στο ακέραιο τα οφειλόμενα, τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ).

Ταυτοχρόνως με την λογιστικοποίηση της μισθοδοτικής κατάστασης, δεδομένου ότι η επιχορήγηση αφορά δαπάνη της χρήσεως 2020, η επιχείρηση θα διενεργήσει την παρακάτω λογιστική εγγραφή:

[...]

  Δείτε ολόκληρη την ΣΛΟΤ: Α.Π.2106/2020. Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *