Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Α.1010-2021-ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ Α.Φ.Μ. ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ , ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Με  την  Α. 1010/19.1.2021 της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ) - που δημοσιεύθηκε στο  ΦΕΚ 176/21.1.2021 τεύχος  Β-'με θέμα " Καθορισμός διαδικασίας ενεργοποίησης στο Φορολογικό Μητρώο του Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που έχουν προβεί στη διακοπή των εργασιών τους στη Δ.Ο.Υ. χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της εκκαθάρισης, καθώς και της διαδικασίας αναβίωσης σύμφωνα με τις παρ. 2β και 3 του άρθρου 107 του ν. 4635/2019 (Α΄ 167)."  ορίζονται   τα  ακόλουθα. Ειδικότερα, .....αποφασίζουμε
         Άρθρο 1

 Καθορίζεται διαδικασία ενεργοποίησης στο Φορολογικό Μητρώο

του Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων: 

       1) που δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και έχουν προβεί στην διακοπή των εργασιών τους στη Δ.Ο.Υ. χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της εκκαθάρισης, ως όφειλαν, καθώς υπήρχε εκκρεμότητα αυτών, όπως χρηματική απαίτηση ή χρέος προς τρίτους ή εταιρική περιουσία ή πάγιο που δεν διατέθηκε στους εταίρους, μετόχους κ.λπ. και 

       2) που έχουν προβεί σε διακοπή των εργασιών τους στη Δ.Ο.Υ. και επανεγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ. λόγω αναβίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2β και 3 του άρθρου 107 του Κεφ. τετάρτου του Μέρους ΙΣΤ΄ του ν. 4635/2019 (Α΄ 167).

             Άρθρο 2

 Για την ενεργοποίηση του Α.Φ.Μ. των προσώπων του άρθρου 1 υποβάλλεται στον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρισκόταν η έδρα της επιχείρησης κατά τη διακοπή των εργασιών της, το έντυπο Μ3 «Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών μη Φυσικού Προσώπου», ως μεταβολή, και συνυποβάλλεται το έντυπο Μ7 «Δήλωση Σχέσεων Φορολογούμενου» προκειμένου να δηλωθεί η σχέση εκπροσώπησης, κατά περίπτωση. Με τα ως άνω έντυπα συνυποβάλλονται υποχρεωτικά τα παρακάτω δικαιολογητικά: 

        1) Για τη θέση σε εκκαθάριση στο Φορολογικό Μητρώο νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων που εξαιρούνται της εγγραφής τους στο Γ.Ε.ΜΗ. και των οποίων το έγγραφο σύστασης καταχωρείται σε άλλο Μητρώο ή Βιβλίο εκτός Γ.Ε.ΜΗ. (όπως κοινοπραξίες που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, αστικές εταιρείες που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, κοινωνίες αστικού δικαίου κ.ά.), ο εκκαθαριστής συνυποβάλλει το έγγραφο λύσης τους, νομίμως δημοσιευμένο, όπου απαιτείται, από το οποίο προκύπτουν τα στοιχεία των εκκαθαριστών. Εάν από το έγγραφο λύσης δεν προκύπτουν τα στοιχεία των εκκαθαριστών συνυποβάλλεται επιπλέον έγγραφο, από το οποίο να προκύπτουν τα εν λόγω στοιχεία, όπως καταστατικό, νομίμως δημοσιευμένο όπου απαιτείται, ή δικαστική απόφαση.

       2) Για τη θέση σε εκκαθάριση στο Φορολογικό Μητρώο των νομικών προσώπων ή των νομικών οντοτήτων που είναι υπόχρεα σε εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ., ο εκκαθαριστής συνυποβάλλει ανακοίνωση για την επανεγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. που εκδόθηκε κατόπιν αίτησης αναβίωσης διαδικασίας εκκαθάρισης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2β του άρθρου 107 του ν. 4635/2019. 

       3) Για τη θέση σε ενεργή κατάσταση στο Φορολογικό Μητρώο κατόπιν αναβίωσης της παρ. 3 του άρθρου 107 του ν.  4635/2019 νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που είναι υπόχρεα σε εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ., ο νόμιμος εκπρόσωπος, συνυποβάλλει στον αρμόδιο υπάλληλο τη σχετική ανακοίνωση για την καταχώρισή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3

 του άρθρου 107 του ν. 4635/2019 (Α΄ 167), όπου ορίζεται και η νόμιμη εκπροσώπησή τους. Οι δηλώσεις της παρούσας, συμπληρώνονται και υποβάλλονται εις απλούν, από τον φορολογούμενο ή το νόμιμο εκπρόσωπό του με την επίδειξη του, κατά περίπτωση, στοιχείου ταυτότητας στον υπάλληλο του Τμήματος ή του Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. Τα ως άνω δικαιολογητικά, προσκομίζονται και επιδεικνύονται σε πρωτότυπη μορφή ενώ υποβάλλονται σε ευκρινή φωτοαντίγραφα. 

Στην περίπτωση που οι δηλώσεις της παρούσας υποβάλλονται από τρίτο πρόσωπο, προσκομίζεται επιπλέον εξουσιοδότηση, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος, κατά τα οριζόμενα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), όπως ισχύει ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και επιδεικνύεται το στοιχείο ταυτότητας του εξουσιοδοτημένου προσώπου.

     Δείτε ολόκληρη την Α.1010/2021. Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *