Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Σ.τ.Ε 2163/2020 -ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ, ΤΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΟΚΩΝ

ΑΡΘΡΟ   Του κ. Δημητρίου Κ. Αδαμόπουλου,

επίτιμου Δ/ντή Τελών και Ειδικών Φορολογιών Υπουργείου Οικονομικών.

Συνεργάτη της Εταιρείας μας .

 1. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η άκρως ενδιαφέρουσα απόφαση του Σ.τ.Ε. (Τμήμα Β΄, υπό 7μελή σύνθεση) 2163/2020, με την οποία επιλύεται ένα από τα σημαντικότερα θέματα που ανέκυψαν ποτέ στη φορολογία χαρτοσήμου.

 Με την απόφαση αυτή έγινε δεκτό ότι η χορήγηση έντοκου χρηματικού δανείου, από πρόσωπο που είναι υποκείμενο του Φ.Π.Α., περιλαμβάνεται κατ’ αρχήν μεταξύ των πράξεων του άρθρου 2 της Έκτης Οδηγίας και της αντίστοιχης διάταξης του άρθρου 2 του Κώδικα Φ.Π.Α., ως παροχή υπηρεσιών υποκείμενη στο Φ.Π.Α., πλην απαλλασσόμενη αυτού κατά το άρθρο 22 παρ. 1 περ. κγ΄ του Κώδικα αυτού.

 Ειδικότερα, η χορήγηση έντοκου χρηματικού δανείου, ως διάθεση κεφαλαίου σε τρίτο, έναντι του οποίου (κεφαλαίου) καταβάλλεται η δέουσα αμοιβή, υπό μορφή τόκων, συνιστά παροχή υπηρεσιών από επαχθή αιτία. Περαιτέρω, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, μία επιχείρηση ενεργεί υπό την ιδιότητα του υποκείμενου στο φόρο, όταν χρησιμοποιεί κεφάλαια, που αποτελούν μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων, για να παράσχει υπηρεσίες συνιστώσες οικονομική δραστηριότητα, κατά την έννοια των άρθρων 4 παρ. 1 και 2 της Έκτης Οδηγίας, όπως η χορήγηση (από μητρική επιχείρηση) αμειβόμενων δανείων (σε θυγατρική αυτής) ανεξάρτητα εάν τα δάνεια χορηγούνται ως οικονομική στήριξη ή ως τοποθετήσεις πλεονασμάτων σε ρευστό για άλλους λόγους.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, όταν πρόκειται για πρόσωπα που υπόκεινται ήδη στο Φ.Π.Α., για τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες, η ίδια αντιμετώπιση ισχύει και όταν πρόκειται και για τις πράξεις που ασκούνται ευκαιριακά.  ......

 Δείτε ολόκληρο το άρθρο .Εδώ. 

 Δείτε ολόκληρη την απόφαση του Σ.τ.Ε. 2163/2020.Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *