Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Α .1300/2020- Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 1/4/2021 ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myDATA

Με  την  Α. 1300/29.12.2020 του  Υφυπουργού  Οικονομικών και του Διοικητή  της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ) - που δημοσιεύθηκε στο  ΦΕΚ5862/31.12.2020  τεύχος  Β-' με θέμα " Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1138/2020 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. «Καθορισμός της έκτασης εφαρμογής, του χρόνου και της διαδικασίας  ηλεκτρονικής  διαβίβασης  δεδομένων  στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και κάθε άλλου αναγκαίου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Α του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.)» (Β’ 2470), όπως ισχύει.

"  ορίζονται   τα  ακόλουθα. Ειδικότερα

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Α.1138/2020 κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. «Καθορισμός της έκτασης εφαρμογής, του χρόνου και της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και κάθε άλλου αναγκαίου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Α του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.)» (Β’ 2470), όπως ισχύει, ως ακολούθως:. Στην παρ. 6 του άρθρου 4 προστίθεται η περ. ε’ ως εξής:«ε) της Εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε., αποκλειστικά για τις οντότητες που εκδίδουν παραστατικά και διενεργούν συναλλαγές χονδρικής (έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης) και για τις οντότητες που διενεργούν συναλλαγές λιανικής και δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.».

2. Η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:«α) Σε πραγματικό χρόνο, εφόσον τα οριζόμενα δεδο-μένα διαβιβάζονται σύμφωνα με τις περιπτώσεις α’ και ε’ της παρ. 6 του άρθρου 4.».

3. Η περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:«γ) για τις οντότητες που διαβιβάζουν τα οριζόμενα δεδομένα με τον τρόπο που καθορίζεται στην περίπτωση γ’ της παρ. 6 του άρθρου 4, μέχρι την εικοστή (20η) ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν».

4. Οι υποπερ. γα’ και γβ’ της περ. γ’ της παρ. 1 του άρ-θρου 5 διαγράφονται.

5. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:«Εξαιρετικά, για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, οι οντότητες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (Δ.Ε.Η. και λοιποί πάροχοι), η Ε.Υ.Δ.Α.Ποι λοιπές οντότητες πώλησης ύδατος μη ιαματικού, οι οντότητες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρο-μητικής τηλεόρασης, οι οντότητες εκμεταλλευτές διο-δίων, τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος διαβιβάζουν τα συγκεκριμένα δεδομένα, συ-γκεντρωτικά, στον ίδιο, ως άνω, οριζόμενο χρόνο, ανά περίπτωση.».

6. Η παρ. 2 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:«2. Τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων, που αφο-ρούν σε έσοδα από λιανικές συναλλαγές, διαβιβάζονται στο χρόνο που ορίζεται, ανά περίπτωση, στην παρ. του παρόντος άρθρου.Για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των Φ.Η.Μ. με την Α.Α.Δ.Ε., τα υπόψη δε-δομένα διαβιβάζονται στον χρόνο που ορίζει η κείμενη νομοθεσία.Οι  οντότητες  που  δεν  έχουν  υποχρέωση  χρήσης  Φ.Η.Μ. και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμ-μάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/λογιστικό, ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοση αυτών.Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ισχύει και για τα έσοδα από λιανικές συναλλαγές.».7. Το άρθρο 7 αντικαθίσταται ως εξής  .....

Δείτε ολόκληρη την Α.1300/2020Εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *