Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

ΣΛΟΤ: Α.Π.1875 /2019-ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ(ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΑΝΕΥ ΑΞΙΑΣ)

Με την Αριθμ. Πρωτ. 1875 ΕΞ  01.10.2019 του ΣΛΟΤ με θέμα " Διακίνηση παρακολούθηση και πώληση άχρηστων αποθεμάτων (ειδών συσκευασίας, άνευ αξίας)  η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 Ο προμηθευτής (πωλητής) των ζωοτροφών, χρησιμοποιεί τις παλέτες ως υλικά συσκευασίας και ενσωματώνει την αξία τους στο κόστος παραγωγής των παραχθέντων προϊόντων
Η εταιρεία σας στη συνέχεια, μεταπωλεί τα συσκευασμένα στις παλέτες αποθέματα (ζωοτροφές), ως έχουν, χωρίς επίσης να προσθέτει ιδιαίτερη χρέωση για την συσκευασία στους πελάτες της.
Σύμφωνα με τον ορισμό των «αποθεμάτων» του Παραρτήματος Α του ν. 4308/2014: «Αποθέματα είναι περιουσιακά στοιχεία:
(α) κατεχόμενα για πώληση στη συνήθη δραστηριότητα της οντότητας ή
(β) στη παραγωγική διαδικασία με σκοπό την πώληση ως ανωτέρω ή
(γ) σε μορφή υλικών ή εφοδίων που πρόκειται να αναλωθούν για την παραγωγική διαδικασία ή για την προσφορά υπηρεσιών».
Με βάση τα ανωτέρω, αλλά και τα αναφερόμενα στο ερώτημά σας, οι παλέτες συσκευασίας των ζωοτροφών έχουν μηδενική ή ασήμαντη αξία, χαρακτηρίζονται ως άχρηστο υλικό και, κατά συνέπεια, δεν συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά των αποθεμάτων, οπότε δεν απαιτείται ιδιαίτερος χειρισμός στο πλαίσιο των παραλαμβανομένων και αποστελλομένων αποθεμάτων της παραγράφου 8, του άρθρου 5 του ν. 4308/2014.
Σε ότι αφορά το τελευταίο ερώτημά σας, η εταιρεία, προκειμένου να αποφύγει να γίνει γνωστή η ταυτότητα του προμηθευτή της, θα πρέπει πρώτα να παραλαμβάνει τα αποθέματα από αυτόν, και εν συνεχεία, να τα αποστέλλει προς τους πελάτες της εκδίδοντας το προβλεπόμενο παραστατικό.
  Δείτε ολόκληρη την Γνωμ.1875  ΕΞ  2019 του ΣΛΟΤ Eδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *