Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΣΛΟΤ: Α.Π.1778/2019-ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΙΣΘΩΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΔΠΧΑ 16

Με την Αριθμ. Πρωτ. 1778 ΕΞ 10.9.2019 του ΣΛΟΤ με θέμα " Προκαταβολή για αγορά μισθωμένου οικοπέδου και απαιτούμενες προσαρμογές για την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16 στην σύμβαση μίσθωσης του οικοπέδου στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις " η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.    
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 [...]
 2. Σχετικά με την λογιστική απεικόνιση της μίσθωσης του οικοπέδου κατά την υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 16 σας γνωρίζουμε την δυνατότητα εξαίρεσης από την καταχώριση στον ισολογισμό μισθώσεων που λήγουν εντός δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία αρχικής εφαρμογής.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο Προσάρτημα Γ του ΔΠΧΑ 16 ο μισθωτής ενδέχεται να επιλέξει να μην πραγματοποιήσει προσαρμογές για μισθώσεις των οποίων η διάρκεια μίσθωσης λήγει εντός δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία αρχικής εφαρμογής. Σε αυτή την περίπτωση, ο μισθωτής:
i) αντιμετωπίζει λογιστικά τις εν λόγω μισθώσεις κατά τον τρόπο λογιστικής αντιμετώπισης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και
ii) αναφέρει το κόστος που συνδέεται με τις εν λόγω μισθώσεις, στη γνωστοποίηση για το έξοδο βραχυπρόθεσμης μίσθωσης κατά την ετήσια περίοδο αναφοράς, στην οποία περιλαμβάνεται η ημερομηνία αρχικής εφαρμογής.
Η πρόθεση της διοίκησης να αγοράσει το οικόπεδο εντός της χρήσης 2019 σε συνδυασμό με την κατάθεση προκαταβολής αποδεικνύει ότι η μίσθωση του οικοπέδου θα λήξει εντός των επόμενων δώδεκα(12) μηνών και ως εκ τούτου δύναται να μην γίνει καμία εγγραφή σχετικά με τη λογιστική απεικόνιση της μίσθωσης λόγω της μετάβασης στο ΔΠΧΑ 16. Στην περίπτωση που η Διοίκηση δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της εξαίρεσης θα καταχωρίσει περιουσιακό στοιχείο και υποχρέωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Γ του ΔΠΧΑ 16 είτε επιλέξει την πλήρη είτε την προσαρμοσμένη αναδρομική εφαρμογή του προτύπου.


 Δείτε ολόκληρη την Γνωμ . 1778 ΕΞ 10.9.2019 του ΣΛΟΤ Eδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *