Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

E.2179/2019-ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ


 Με την  Ε. 2179/3.10.2019  της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα " Κοινοποίηση της από 25/9/2019 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (142 Α΄) «Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής» και παροχή οδηγιών για την ομοιόμορφη εφαρμογή "  διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα.    Ειδικότερα,               
 Kοινοποιούμε την εν θέματι ΠΝΠ για ενημέρωσή σας και παρέχουμε οδηγίες για την ομοιόμορφη εφαρμογή.
Σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων, που έχουν υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης φόρου διαμονής,
σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 53 του ν. 4389/2016, και οι οποίες έχουν συμβληθεί με την εταιρεία με την επωνυμία «Thomas Cook Group PLC», εφεξής «εταιρεία», απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης φόρου διαμονής για τα ειδικά στοιχεία που εκδίδονται από 23/9/2019 έως και 10/10/2019, ανεξαρτήτως των ημερήσιων χρήσεων που αυτά αφορούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης συμβάσεων με την «εταιρεία».
Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τις εξής περιπτώσεις:
Α) περιπτώσεις που ο φόρος διαμονής είχε συμπεριληφθεί στα πακέτα της «εταιρείας» και ο οποίος εισπράχθηκε από αυτήν αλλά, λόγω της πτώχευσής της, δεν αποδόθηκε στα υπόχρεα καταλύματα.
Β) περιπτώσεις που ο φόρος διαμονής δεν είχε συμπεριληφθεί στα πακέτα της «εταιρείας» και οι διαμένοντες όφειλαν να τον καταβάλλουν οι ίδιοι κατά την αναχώρησή τους από το κατάλυμα.
Κατά συνέπεια, για τις περιπτώσεις αυτές, οι εν λόγω επιχειρήσεις, οφείλουν να εκδώσουν μεν τα ειδικά στοιχεία και να αναγράψουν σε αυτά το φόρο διαμονής, αλλά δεν θα τα συμπεριλάβουν στις δηλώσεις που θα υποβληθούν για τις περιόδους Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Τα στοιχεία αυτά θα τηρηθούν από την επιχείρηση και θα είναι διαθέσιμα σε περίπτωση ελέγχου. 
Αυτονόητο είναι ότι στις περιπτώσεις που ο φόρος διαμονής έχει εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις διαμονής (καταλύματα), αυτός αποδίδεται κανονικά όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.




                                                                                                 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
                                                                                                      ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *