Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΦΟΡΟΣ 15% ΣΕ ΤΟΚΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Οι τόκοι των καταθέσεων οι οποίοι εισπράττονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, ανεξαρτήτως της περιόδου που παρήχθησαν, φορολογούνται με συντελεστή 15%.Στη διευκρίνιση αυτή αναμένεται να προβεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιό του, καθώς το θέμα της αναδρομικής φορολόγησης των τόκων επί των καταθέσεων με τον αυξημένο συντελεστή 15%, από 10% που ήταν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους καταθέτες.
Η αύξηση, πάντως, της παρακράτησης φόρου στους τόκους των καταθέσεων χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη από οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι επισημαίνουν το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αγωνίζονται για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα, αλλά και για να μην φύγουν και οι ελάχιστες που έχουν απομείνει, αποφασίζεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησής τους.
Πρόκειται, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, για μια ακόμη κίνηση, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, απλώς και μόνο για να κλείσουν ορισμένες «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με το νέο καθεστώς που ισχύει, εάν ένας καταθέτης έκλεισε μια προθεσμιακή κατάθεση πέρυσι στις 25 Ιανουαρίου και η προθεσμία λήγει φέτος στις 25 Ιανουαρίου 2013, τότε οι τόκοι οι οποίοι θα καταβληθούν την ημερομηνία λήξης θα φορολογηθούν με 15%, αν και πρόκειται για δεδουλευμένους τόκους εντός του έτους 2012.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος φορολογικού νόμου, αυξάνεται αναδρομικά στο 15% ο συντελεστής φορολόγησης επί των τόκων που καταβάλλονται ή πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 σε σχέση με καταθέσεις, αλλοδαπά ομόλογα, πράξεις repos, κάθε μορφής τίτλους που εκδίδονται από θυγατρικές εταιρείες ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, ελληνικά εταιρικά ομόλογα, καθώς και τίτλους που εκδίδονται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως, τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως και την Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως.
πηγή. η ναυτεμπορική 

1 σχόλιο:

  1. Για μία ακόμα φορά, το κράτος αποδεικνύεται αναξιόπιστο. Έτσι οι τόκοι μιας προθεσμιακής 10 μηνών που έληξε το Δεκέμβριο 2012 επιβαρύνθηκε με φόρο 10%, ενώ αν λήγει τον Ιανουάριο 2013 θα επιβαρυνθεί με 15% στο σύνολο των τόκων.

    Αυτή είναι μια τυφλή και άδικη διάταξη και πιστεύω ότι ο κ Στουρνάρας, που θέλει να εισάγει νέα ήθη στις σχέσεις κράτους - πολίτη, πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα, δεδομένου ότι είναι πολύ εύκολο για τις τράπεζες να υπολογίζουν τη διαφορά φόρου που προκύπτει από τη 1 Ιανουαρίου και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *