Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛ. ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον από την τρέχουσα εβδομάδα και οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, καθώς «δράση» αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες η διακομματική επιτροπή για να λάβει τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά το νέο καθεστώς που θα διέπει τα ακίνητα............
Τα σενάρια
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι βασική επιδίωξη της διακομματικής επιτροπής στην επόμενη συνεδρίασή της θα είναι να δώσει επιτέλους λύση στο εάν θα θεσπιστεί και σε ποιο ύψος ή όχι (που συγκεντρώνει πλέον τις μικρότερες πιθανότητες αποδοχής) το αφορολόγητο όριο του νέου ενιαίου φόρου, αλλά και να καθορίσει τους συντελεστές φορολόγησης τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, καθώς μέχρι σήμερα τα «σενάρια» που εξετάζονται είναι τα εξής:
** το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
** το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 100.000 ευρώ.
**να μην θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ο νέος φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου.
**για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.
**για τα νομικά πρόσωπα εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.
**ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια.
**από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
**ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
**δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του μνημονίου III, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.
Δείτε ολοκληρο τό άρθρο της Ναυτεμπορικής.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/517887 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *