Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με την μορφή του κατεπείγοντος θα ψηφισθεί στην Βουλή το Νέο Πολυνομοσχέδιο,  που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα  «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», με το οποίο επέρχονται οι παρακάτω φορολογικές ρυθμίσεις.
Ειδικότερα,
1) Καταργείται η φορολογία των μερισμάτων με την κλίμακα των φυσικών προσώπων των ποσών που έχουν εισπράξει φυσικά πρόσωπα από μερίσματα ΑΕ ή κέρδη ΕΠΕ. Με την παρακράτηση φόρου 25% (ή 21% για τα εισοδήματα οικονομικού έτους 2011) εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. 
2) Μειώνεται από 2% στο 0,5% του συνολικού κόστους της επένδυσης  το ποσοστό της εγγυητικής επιστολής, και μάλιστα αναδρομικά προκειμένου να συμπεριλάβει τα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν υποβληθεί στον επενδυτικό Νόμο 3894/10(fast track) και εκκρεμούν προς υλοποίηση ή αξιολόγηση.
3) Ρυθμίζονται τα μέχρι τις 30-9-2010 βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία έχουν βεβαιωθεί βάσει των διατάξεων του Κ.Ε.Δ.Ε. στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία. Με την ρύθμιση της παραγράφου 1 οι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με ευνοϊκές προϋποθέσεις, σε λίγες ή πολλές μηνιαίες δόσεις με ελάχιστα ποσά δόσης από τριακόσια (300) εως χίλια (1.000) ευρώ, ανάλογα με το πρόγραμμα δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης.
4) Επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 2‰ κατά το δανεισμό εισηγμένων μετοχών εξωχρηματιστηρικά, προκειμένου να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση με την πώληση εισηγμένων μετοχών, ενώ προβλέπεται ρητά ότι η σύμβαση του δανεισμού και κάθε συναφής πράξη δεν υπάγονται σε τέλος χαρτοσήμου.
5) Δινεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, να δηλώσουν τις ανωτέρω δεδουλευμένες αποδοχές στο έτος στις οποίες αυτές εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν (2011) για το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν είχαν αποκτήσει δικαίωμα είσπραξης. κ.λ.π............

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *