Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

20.15'
Ψηφίστηκε σήμερα  κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της  Βουλής και στο σύνολο  το Πολυνομοσχέδιο με θέμα "Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015"με το οποίο επέρχονται οι παρακάτω φορολογικές ρυθμίσεις.
Ειδικότερα οι κυριότερες αλλαγές  είναι οι εξής.
1) Ρυθμίζονται τα βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο,καθώς και υπέρ τρίτων, τα οποία έχουν βεβαιωθεί βάσει των διατάξεων του Κ.Ε.Δ.Ε. στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία.
Με την ρύθμιση αυτή οι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με ευνοϊκές προϋποθέσεις, σε λίγες ή πολλές μηνιαίες δόσεις  (μέχρι 60 δόσεις ) με απαλλαγή των προσαυξήσεων(από 100% στην εφάπαξ καταβολή μέχρι 25%  στις 60 δόσεις) ανάλογα με το πρόγραμμα δόσεων που επιλέγει ο οφειλέτης και με ελάχιστο ποσό δόσης  τα εκατό (100) ευρώ.Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2012 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ ή Τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.  (Άρθρο 3)
2) Καταργείται η φορολόγηση των  μερισμάτων που διανέμουν οι ημεδαπές Α.Ε και Ε.Π.Ε  με τις γενικές διατάξεις για τα φυσικά εκείνα πρόσωπα
που ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας τους με βάση την κλίμακα του άρθρου 9 για τα συνολικά εισοδήματα τους, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων ή κερδών, είναι μικρότερος του 25%, με δυνατότητα επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου που προέκυπτε από το συμψηφισμό του φόρου που είχε παρακρατηθεί στα εισοδήματα αυτά και πλέον, στα συγκεκριμένα εισοδήματα θα επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης με την παρακράτηση του φόρου επί αυτών.Εφαρμόζεται για μερίσματα οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστικής περιόδου 2010) και μετά.
3)Επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 2%ο κατά το δανεισμό εισηγμένων μετοχών
εξωχρηματιστηρικά, προκειμένου ν
α υπάρχει ίδια αντιμετώπιση με την πώληση εισηγμένων μετοχών, ενώ προβλέπεται ρητά ότι η σύμβαση του δανεισμού και κάθε συναφής πράξη δεν υπάγονται σε τέλος χαρτοσήμου. Με βάση τη διάταξη, ο φόρος βαρύνει τον δανειστή των μετοχών και επιβάλλεται στην αξία των μετοχών που δανείζονται..
4) Δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011
από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, να δηλώσουν τις ανωτέρω δεδουλευμένες αποδοχές στο έτος στις οποίες αυτές εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν(2011) για το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν είχαν αποκτήσει δικαίωμα είσπραξης.
5) Θεσπίζονται έμμεσοι μέθοδοι προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος,
εφαρμοστέες διεθνώς από πολλές φορολογικές διοικήσεις, στις περιπτώσεις που τα βιβλία και στοιχεία του επιτηδευματία δεν απεικονίζουν την πραγματική οικονομική του κατάσταση ή υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός σε κινητή και ακίνητη περιουσία φυσικών ή νομικών προσώπων ή υπερβολικές δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα της επιχείρησης ή και του φορολογούμενου φυσικού προσώπου.
6) Για τις Α.Ε και Ε.Π.Ε για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί Φορολογικό Πιστοποιητικό διενεργείται φορολογικός  έλεγχος από την  φορολογική αρχή  και επιβάλλεται πρόστιμο  από 10000 έως 100000€ ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδά τους.(άρθρο 4)
7) Θεσπίζεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 10000€ και επιπλέον 1000€ για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης και μέχρι 100000€ συνολικά σε βάρος των υπόχρεων εταιρειών όταν υποβάλλουν τις καταστάσεις που εμφανίζουν τα στοιχεία των ενδοομιλικών συναλλαγών εκπρόθεσμα μετά την 15/5 που προβλέπεται  από το άρθρο 26 του ν.3728/2008.(επέρχεται διαχωρισμός  μεταξύ της μη υποβολής με την εκπρόθεσμη υποβολή).
Σημειώνεται ότι παραμένει το πρόστιμο σε περίπτωση μη υποβολής της κατάστασης  στο 10% της αξίας των συναλλαγών.Επίσης θεσπίζεται χρηματικό πρόστιμο 5000€ πέραν των υφισταμένων ποινικών κυρώσεων σε βάρος των συνδεδεμένων εταιρειών που δεν τηρούν την αρχή των ίσων αποστάσεων.(άρθρο 13)

Δείτε το ψηφισθέν Πολυνομοσχέδιο.http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/e-mesop-pap.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *