Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 3% ΣΤΗΝ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔHMAΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

 Με τροπολογία (1254/185/23.3.2022) που κατατέθηκε στην Βουλή στο Σ/Ν του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους κ.λ.π)"περιλαμβάνονται νέες  φορολογικές ρυθμίσεις  Ειδικότερα,

Οι κυριότερες φορολογικές ρυθμίσεις απαριθμούνται παρακάτω.   

1.α. Δεν επιβάλλονται, εφεξής, πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ.

 β. Ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εκ της ανωτέρω αιτίας, για τα οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.

2.  Παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2021 με έκπτωση τρία τοις εκατό (3%) επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου.

3.   α. Ρυθμίζονται εκ νέου οι ανεξόφλητες απαιτήσεις των επιχειρήσεων- δικαιούχων έως 31.12.2015 της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 21 του ν. 1767/1988, μέσω της χορήγησης δικαιώματος έκπτωσης από οφειλές τους έναντι της φορολογικής διοίκησης ή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

         β. Προβλέπεται η απαλλαγή των ανωτέρω οφειλών των επιχειρήσεων από τόκους και προσαυξήσεις για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα,

       γ. Προσδιορίζονται οι οφειλές που εξαιρούνται της ως άνω ρύθμισης, 

       δ. Παρέχεται εξουσιοδότηση ρύθμισης με κ.υ.α. των ειδικότερων θεμάτων.

 4  Τροποποιείται το πλαίσιο που διέπει την ονομαστική αξία των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών. Συγκεκριμένα απαλείφεται η προϋπόθεση της ύπαρξης αποθεματικών ή άλλων κονδυλίων, τα οποία κατά τον νόμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον συμψηφισμό των ζημιών, εφόσον προκύπτει υπέρ το άρτιο διαφορά.

5.  Προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για την επιδότηση του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.Τα ποσά της συνολικής επιδότησης κυμαίνονται από τριάντα (30) έως πενήντα (50) ευρώ, αναλόγως του οχήματος και του τόπου κύριας κατοικίας του δικαιούχου. 

Η εν λόγω επιδότηση ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, συνοδευόμενη με λοιπά φορολογικά προνόμια.

6  α.Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά κατά τον μήνα Απρίλιο 2022. 

Με υ.α. δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα επιδότησης και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.

β. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α. που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, ως δικαιούχοι της επιδότησης. 

Το τελικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που θα διατεθούν στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια ή τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων,  

γ, Μγ κ.υ.α. καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, ο μηχανισμός εκκαθάρισης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγησή της.

 Δείτε την τροπολογία  Εδώ.

1 σχόλιο:

  1. πρεπει να δωσουμε συγχαρητηρια στους μεγαλους εγκεφαλους που το σκεφτικαν να δωσουν αυτη την μεγαλη εκπτωση δλδ εαν ο φορος μου ειναι 1000 ε αν τον πληρωσω εφ απαξ θα μου κανουν εκπτωση 30ε το ποσο κρινεται ελαχιστι οποτε το δινω σε 8 δοσεις και δεν το καταλαβαινω, εσεις τι λετε αξιζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *