Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΑΣ Σ.Α.Δ.Φ

Από το Ενημερωτικό  Δελτίο του Δεκεμβρίου  του 2021 του ΣΟΛ.ΑΕ  αναδημοσιεύουμε την απάντηση της Φορολογικής Επιτροπής-Τεχνικού Γραφείου με θέμα "Οι Αμοιβές που λαμβάνουν Νομικά Πρόσωπα που δεν έχουν τη Φορολογική Κατοικία τους και δεν διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα για τη χρήση Πλατφόρμας Λογισμικού εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Άρθρου περί Δικαιωμάτων της οικείας Σ.Α.Δ.Φ."με την οποία διευκρινίζονται τα ακόλουθα.

Ειδικότερα, [...]

 Από το συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτουν τα εξής: 

1. Οι αμοιβές, που λαμβάνει η εταιρεία Β, που έχει τη φορολογική της κατοικία στη Μάλτα και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, για την προσαρμογή των στοιχείων και των γραφικών της ιστοσελίδας της εταιρείας Α, αφορούν σε παροχή υπηρεσιών

της περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Επίσης δεν απαιτείται, στην περίπτωση αυτή, η υποβολή μηδενικής δήλωσης παρακρατούμενου φόρου. 

2. Οι αμοιβές που λαμβάνει η εταιρεία Β, που έχει τη φορολογική της κατοικία στη Μάλτα και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, για την παροχή πρόσβασης της εταιρείας Α για τη χρήση της πλατφόρμας λογισμικού της εταιρείας Β, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του σχετικού περί δικαιωμάτων άρθρου 12 της οικείας Σύμβασης, λαμβανομένης υπόψη της Παρατήρησης της Ελλάδας επί των Ερμηνευτικών Σχολίων (Commentaries) του άρθρου 12 της Πρότυπης Σύμβασης του Ο.Ο.Σ.Α. για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. 

Για τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε νομικά πρόσωπα που δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και δεν διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%, εκτός αν από τη Σ.Α.Δ.Φ. μεταξύ της Ελλάδος και του κράτους στο οποίο έχουν τη φορολογική κατοικία τους τα ως άνω πρόσωπα, προβλέπεται ευνοϊκότερος φορολογικός συντελεστής. Στο άρθρο 12 της Σ.Α.Δ.Φ. μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μάλτας προβλέπεται συντελεστής παρακράτησης 8%, για την εφαρμογή της οποίας πρέπει να υποβληθεί το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας του δικαιούχου του εισοδήματος. 

Η δήλωση για την απόδοση του φόρου που παρακρατείται στα δικαιώματα υποβάλλεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής. Ως «καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής» νοείται και η πίστωση των δικαιούχων με το ποσό του εισοδήματος από δικαιώματα.

Δείτε ολόκληρη την απάντηση του ΣΟΛ.Εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *