Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

ΣΛΟΤ: Α.Π. 1820 /2021-ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΑΣ ΣΤΑ ΔΠΧΑ

Με την Αριθμ. Πρωτ. 1820/2.11.2021 του ΣΛΟΤ με θέμα " Αναφορικά με την μεταβίβαση μεταχρονολογημενων επιταγών σε προμηθευτές στα ΔΠΧΑ" η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.     ΑΠΑΝΤΗΣΗ [...]

 Στα δεδομένα του ερωτήματος αναφέρεται ότι η εταιρεία Α μεταβίβασε τις μεταχρονολογημένες επιταγές πελατείας της προς εξόφληση των προμηθευτών της  και ότι ο κίνδυνος της μη εξόφλησης των επιταγών παρέμεινε στην εταιρεία Α αφού από την μεταξύ τους συμφωνία προβλέπεται ότι εάν οι επιταγές καταστούν ακάλυπτες θα επιστραφούν στην εταιρεία Α και η υποχρέωση προς τον προμηθευτή θα συνεχίσει να υφίσταται.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η υποχρέωση προς τον προμηθευτή της εταιρείας Α δεν θα πρέπει να εξαλειφθεί αφού η εταιρεία δεν έχει απαλλαχθεί από την πρωταρχική ευθύνη της υποχρεώσεως προς αυτόν.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με την παράγραφο 3.2.6 του ΔΠΧΑ 9 η εταιρεία δεν έχει μεταβιβάσει το χρηματοοικονομικό στοιχείο των μεταχρονολογημένων επιταγών, αφού διατηρεί πλήρως τον κίνδυνο της μη εξόφλησής τους και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να συνεχίσει να καταχωρίζει το χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο.

[...] 

Δείτε ολόκληρη την Γνωμ. 1820/2021.Εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *