Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΣΛΟΤ: Α.Π. 725/2021-ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

 Με την Αριθμ. Πρωτ. 725 ΕΞ 13.4.2021 του ΣΛΟΤ με θέμα "Διευκρινίσεις σχετικά με την γνωμοδότηση του Σ.ΛΟ.Τ 2761/2020 " η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.     

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 Με βάση τα προβλεπόμενα στην αναφερόμενη, στην ως άνω Γνωμοδότησή μας, Κ.Υ.Α. 22964/1285/12-8-2020, καθώς και στο Έγγραφο Ε.Φ.Κ.Α., με Α.Π. 82992/06-05-2020, η προτεινόμενη λογιστική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών εισφορών περιόδου αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων, αφορά τις επιχειρήσεις/εργοδότες που λογιστικοποίησαν και κατέβαλαν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή και εκείνες που αναλογούσαν σε πραγματικές αποδοχές και εκείνες που αναλογούσαν στην περίοδο αναστολής.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ο εργοδότης έχει λογιστικοποιήσει και έχει καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών της περιόδου Α.Π.Δ. (σύμφωνα με την προτεινόμενη λογιστική αντιμετώπιση), θα πρέπει να καταχωρίσει απαίτηση κατά του Δημοσίου για την επιστροφή του σχετικού ποσού εισφορών.

Είναι φανερό, ότι η Γνωμοδότηση 2761/2020, αντιμετώπισε το πρώτο στάδιο των αναστολών, ήτοι των περιόδων Α.Π.Δ. Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020, κατά τις οποίες δεν ήταν γνωστό με ποιον τρόπο ο κρατικός προϋπολογισμός θα κατέβαλε τα αναλογούντα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών περιόδου αναστολής.

Εν συνεχεία, διαπιστώθηκε ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών αναστολής, υλοποιείται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, απευθείας προς τον Ε.Φ.Κ.Α. και τα αναλογούντα ποσά εμφανίζονται στην «οικονομική καρτέλα» του εργοδότη (ως covid-19).

 Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να καταχωρίζεται απαίτηση κατά του Δημοσίου και υποχρέωση προς τον Ε.Φ.Κ.Α.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Γνωμοδοτήσεις του Σ.ΛΟ.Τ. δεν είναι δεσμευτικές και έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

 Δείτε ολόκληρη την Γνωμ. 725/202 Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *