Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

ΔΕΑΦ 1051307 ΕΞ 2021-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΑΔΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με  την  Αριθ. Πρωτ.:  ΔΕΑΦ 1051307 ΕΞ 16.6. 2021 της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ) με θέμα "Απάντηση σε επιστολή» ΣΧΕΤ.: Η με αρ. πρωτ. Φ/1/3493/14-6-2021 επιστολή σας  "  διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα. Ειδικότερα,

 Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, με θέμα «παρέμβαση ΟΕΕ για την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και των οικονομικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις», όσον αφορά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, σας ενημερώνουμε αναλυτικά: 

  1. Ως προς τα αναφερόμενα στην επιστολή σας για τον Πίνακα 5 (Δευτερεύουσα κατοικία)

 

Εντοπίστηκε πρόβλημα ορθής απεικόνισης της δευτερεύουσας κατοικίας στην εκτύπωση, ενώ τα υπόλοιπα πεδία όπως και ο υπολογισμός του τεκμηρίου εμφανίζονταν ορθά. Το πρόβλημα έχει ήδη διορθωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και πριν από την αποστολή της επιστολής σας.

    2. Ως προς τα αναφερόμενα στην επιστολή σας για το τεκμήριο αγοράς ακινήτων (κωδ. 735- 736)  

Σύμφωνα με το νόμο, στην περίπτωση απόκτησης ακινήτου, ως δαπάνη αγοράς λαμβάνεται το πραγματικό τίμημα, όπως έχει καταγραφεί στα ηλεκτρονικά βιβλία μεταγραφής Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων των ΔΟΥ και όχι η τυχόν μικρότερη αντικειμενική αξία. Οπότε στην 2 περίπτωση αναγραφής στη δήλωση μικρότερου ποσού, η δήλωση οδηγείται για έλεγχο στη ΔΟΥ και ο φορολογούμενος χρειάζεται να αποστείλει ψηφιακά το αντίστοιχο συμβόλαιο αγοράς στη ΔΟΥ για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της δήλωσης.

 Συνεπώς, όσα αναφέρονται στην επιστολή σας δεν είναι «σφάλμα», αλλά εφαρμογή των συστημικών ελέγχων για την ορθή δήλωση των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τα συμβόλαια που οι φορολογούμενοι έχουν υπογράψει.

 Δείτε ολόκληρη την απαντητική επιστολή. Eδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *