Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Ε.2153/2020-ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΦΠΑ & Ε.Φ.Κ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ

Με την  Ε. 2153/28.9.2020  της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα " Παρέχονται οδηγίες για την ενιαία και ομοιόμορφη αντιμετώπιση των θεμάτων, που αφορούν στους όρους απαλλαγής από Φ.Π.Α. και Ε.Φ.Κ. κατά τον εφοδιασμό αεροσκαφών με καύσιμα" διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα. Ειδικότερα,

 Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών Εγκυκλίων Διαταγών και με αφορμή ερωτήματα φορέων και τελωνειακών αρχών αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

[...]

- Δεδομένου ότι η ναύλωση αεροσκαφών από την αεροπορική εταιρία αποτελεί άσκηση οικονομικής δραστηριότητας με σκοπό το κέρδος και εφόσον τα έσοδα της εταιρίας αυτής από διεθνείς μεταφορές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τις ναυλωμένες πτήσεις, υπερβαίνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των συνολικών ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους από αεροπορικές μεταφορές κατά την προηγούμενη της παράδοσης ή εισαγωγής, διαχειριστική περίοδο, τότε κατ’ αρχήν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγής από ΦΠΑ κατά την παράδοση αγαθών σε αεροσκάφος αεροπορικής εταιρίας. 

Σε κάθε περίπτωση, η απαλλαγή από τον φόρο χορηγείται, εφόσον, κατά την κρίση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής, πρόκειται για άσκηση οικονομικής/εμπορικής δραστηριότητας εκ μέρους της εταιρίας που είναι το δικαιούχο απαλλαγής πρόσωπο5 . Επισημαίνεται επίσης ότι η εφαρμογή των απαλλακτικών διατάξεων δεν δύναται να επεκτείνεται μέχρι του σημείου που να καλύπτει την καταχρηστική πρακτική επιχειρήσεων με σκοπό δηλαδή την επίτευξη φορολογικού πλεονεκτήματος με επίπλαστες μεθοδεύσεις6 . 

Τέλος, σε περίπτωση απόκτησης αεροσκάφους όχι για σκοπούς αποκλειστικής χρήσης του από αεροπορική εταιρία που εκτελεί κυρίως διεθνείς μεταφορές με κόμιστρο αλλά για σκοπούς από κοινού με την εταιρία χρήσης του από πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα της αεροπορικής εταιρείας ή εάν η χρήση του αεροσκάφους δεν αφορά στον εμπορικό χαρακτήρα της εταιρείας, ή ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας ή του αεροσκάφους ή άλλο σχετιζόμενο με αυτούς πρόσωπο έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος υπό προνομιακούς όρους σε σχέση με κάθε άλλο πελάτη της εταιρείας (π.χ. δωρεάν χρήση αυτού), τότε η παράδοση καυσίμων στην συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία δεν μπορεί να τύχει απαλλαγής από Φ.Π.Α.

[...] 

Συνεπώς, και όσον αφορά στην απαλλαγή από τον ΕΦΚ καυσίμων, προκειμένου να αποδειχθεί η νόμιμη χρήση και εκμετάλλευση του συγκεκριμένου αεροσκάφους από την εφοδιαζόμενη αεροπορική εταιρεία πρέπει να εξετάζεται εάν ο αερομεταφορέας εκμεταλλεύεται τα αεροσκάφη για εμπορικούς σκοπούς (μεταφορά επιβατών, ταχυδρομείου ή εμπορευμάτων έναντι αμοιβής ή/και μίσθωσης) και το συγκεκριμένο αεροσκάφος για το οποίο προορίζεται το καύσιμο, είναι ενταγμένο στον ως άνω αερομεταφορέα για την άσκηση του συγκεκριμένου πτητικού έργου και όχι διαφορετικού από αυτό για το οποίο του χορηγήθηκε η άδεια εκμετάλλευσης. 

Δείτε ολόκληρη την Ε.2153/2020. Eδώ. 

3 σχόλια:

  1. Γεια σε όλους, είστε αυτή τη στιγμή σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. χρειάζεσαι δάνειο; Έχετε απορριφθεί από την Τράπεζα και θέλετε ένα δάνειο για να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας; - Κανένα πρόβλημα. Όποια και αν είναι η οικονομική σας κατάσταση. Μπορούμε να προσφέρουμε στεγαστικά δάνεια, εμπορικά δάνεια, ιδιωτικά δάνεια και δάνεια για αποκλειστικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς.;
    Ερωτήσεις / Υποστήριξη; - Στείλτε email (ferratum.loans@gmail.com) και λάβετε απάντηση σε λίγες ώρες.

    Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο μεταξύ 5000 έως 200 εκατομμυρίων $ για την επίλυση των οικονομικών σας προβλημάτων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 3% για διάρκεια δανείου από 1 έως 30 χρόνια (12-360 μήνες). Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης επιτρέπει στον πελάτη να απολαμβάνει χαμηλό επιτόκιο κατά τη διάρκεια του δανείου μετά την εξασφάλιση δανείου μαζί μας. Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!
    Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε από εσάς! Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή θέλετε να διευκρινίσετε παρακαλούμε στείλτε μας email στο
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ferratum.loans@gmail.com
    Κλήση / Whatsapp: +1 (754) 2417737

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζεστε ένα δάνειο;
    Θέλετε να εξοφλήσετε τους λογαριασμούς σας;
    Θέλετε να είστε οικονομικά σταθεροί;
    Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας
    περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λήψης
    ξεκίνησε και πάρτε το δάνειο που επιθυμείτε.
    Αυτή η προσφορά είναι ανοιχτή σε όλα όσα θα είναι
    σε θέση να επιστρέψει σε εύθετο χρόνο.
    Σημειώστε ότι το χρονικό πλαίσιο αποπληρωμής είναι διαπραγματεύσιμο
    και με επιτόκιο 3% απλώς στείλτε μας email.
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: financialserviceoffer876@gmail.com
    καλέστε ή προσθέστε μας στην εφαρμογή +918929509036
    καλέστε ή προσθέστε μας στην εφαρμογή +918929509036

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι η Μπέκα Νόρα, θα ήθελα να μοιραστώ μια αξιοσημείωτη μαρτυρία για το πώς πήρα δάνειο 800.000 Ευρώ, ΔΑΝΕΙΟ μέσω πιστωτικής επένδυσης ELENA NINO και πάσης φύσεως. αν ενδιαφέρεστε για δάνειο επικοινωνήστε στο email: elenanino0007@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *