Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ Δ.Ο.Υ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ 1100 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από τον Αντιπρόεδρο και ΥΠΟΙΚ στο σχέδιο νόμου  με θέμα " Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση-Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών,Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης." επέρχονται ριζικές αλλαγές στην οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ειδικότερα,
Με τις διατάξεις της υπό ψήφιση τροπολογίας ρυθμίζονται, κατά βάση, διοικητικά και οργανωτικά θέματα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και θέματα που αφορούν στις αποδοχές των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ.
1) α. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μετονομάζεται σε «Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» (Γ.Δ.Φ.Ε.Ε.Δ.Ε.).
β. Περιγράφονται οι αρμοδιότητες της μετονομαζόμενης Γενικής Διεύθυνσης, η οποία υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.
γ. Ορίζεται ότι, στην Γ.Δ.Φ.Ε.Ε.Δ.Ε. υπάγονται οι πέντε (5) αναφερόμενες Διευθύνσεις, καθώς και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, η οποία είναι ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία, επιπέδου Διεύθυνσης.
Οι νέες Διευθύνσεις και Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης διαρθρώνονται σε είκοσι έξι (26) συνολικά Τμήματα.
 2)Μετονομάζεται η Δημόσια Υπηρεσία Φορολογίας Ανωνύμων Βιομηχανικών Εταιρειών (Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε.) σε «Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων» και μεταφέρεται σ' αυτήν η αρμοδιότητα των μεγάλων επιχειρήσεων(με τζίρο άνω των 30 εκατ.€ και των εισηγμένων στο Χ.Α) όλης της Επικράτειας, από όλες τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα.
Η Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων διαρθρώνεται σε δύο Υποδιευθύνσεις με δέκα Τμήματα, από τα οποία δύο αυτοτελή, καθώς και ένα Γραφείο. (Σήμερα η Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. διαρθρώνεται σε δύο Υποδιευθύνσεις με 14 συνολικά Τμήματα-εποπτείες και δύο Γραφεία).
Περιγράφονται οι αρμοδιότητες των μονάδων της Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων.
3) Η Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Ανωνύμων Εμπορικών Εταιρειών Αθηνών (Φ.Α.Ε.Ε.), μετατρέπεται σε Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών Αθηνών (Φ.Α.Ε.) και στην αρμοδιότητα της περιέρχονται και οι επιχειρήσεις αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών, των οποίων η αρμοδιότητα δεν μεταφέρεται στη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων.
Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ καθορίζεται ο χρόνος παύσης της λειτουργίας των καταργούμενων μονάδων, καθώς και ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των συνιστώμενων ή μετονομαζόμενων μονάδων κ.λπ.
4)  Στα συλλογικά όργανα, με αρμοδιότητα σε θέματα είσπραξης δημοσίων εσόδων, στα οποία προβλέπεται συμμετοχή, ως εκ της θέσεως του, του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας ή του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων, αντικαθίστανται από τον προϊστάμενο της Γ.Δ.Φ.Ε.Ε.Δ.Ε.
Σε όσα συλλογικά όργανα συμμετέχουν, ως εκ της θέσεως του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ελέγχου ή της Διεύθυνσης Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, αντικαθίστανται από τον όμοιο της Γ.Δ.Φ.Ε.Ε.Δ.Ε.
5) Προβλέπεται ότι, με την έκδοση του υπό ψήφιση νόμου, λήγει η θητεία προϊσταμένων των ανωτέρω οργανικών μονάδων που έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και εξακολουθεί η άσκηση των καθηκόντων τους μέχρι την επιλογή προϊσταμένων σύμφωνα με τις ανωτέρω ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *