Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ- ΜΕΛΟΣ

– Με την απόφαση Πολ. 1003/15-01-2010 καθορίζονται από 1/1/2010 οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και η διαδικασία επιστροφής του Φ.Π.Α., σε υποκείμενους στο φόρο μη εγκατεστημένους στο κράτος – μέλος επιστροφής, αλλά εγκατεστημένους σε άλλο κράτος – μέλος (άρθρο 1).

– Δικαιούχος επιστροφής είναι ο υποκείμενος στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, έχει δικαίωμα επιστροφής από άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. του Φ.Π.Α. με τον οποίο επιβαρύνθηκαν τα αγαθά που του παραδόθηκαν και οι υπηρεσίες που του παρασχέθηκαν από άλλους υποκείμενους στο φόρο στο εν λόγω κράτος – μέλος της Ε.Ε. (και αντίστροφα) (άρθρο 3).

– Ο αιτών πρέπει να έχει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

o Να μην διατηρεί στο κράτος – μέλος επιστροφής την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας ή μόνιμη εγκατάσταση ή την κατοικία του κ.λπ.

o Να μην πραγματοποιεί παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, για τις οποίες ο τόπος φορολογίας βρίσκεται στο κράτος – μέλος επιστροφής (εξαιρούνται 3 πράξεις) (άρθρο 4).

– Ο υποκείμενος στο φόρο που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα υποβάλλει την αίτηση μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου Taxisnet, κάνοντας χρήση των κωδικών που έχει.

– Η περίοδος επιστροφής που καλύπτει η αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ημερολογιακό έτος, ούτε να είναι μικρότερη των τριών ημερολογιακών μηνών εκτός εάν η αίτηση αφορά περίοδο που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο του ημερολογιακού έτους το οποίο στην περίπτωση αυτή λογίζεται ως ένα ημερολογιακό έτος.

– Το αιτούμενο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο:
o των 50 ευρώ (περίοδος επιστροφής ένα ημερολογιακό έτος) ή

o των 400 ευρώ (περίοδος μικρότερη του ενός ημερολογιακού έτους και όχι μικρότερη των τριών μηνών).

– Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται στο κράτος – μέλος εγκατάστασης το αργότερο μέχρι της 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους που ακολουθεί την περίοδο επιστροφής, την οποία διαβιβάζει ηλεκτρονικά εντός 15 ημερών από την παραλαβή της στο κράτος – μέλος επιστροφής (άρθρα 6 και 7).
Τέλος αρμόδια αρχή στην Ελλάδα ορίζεται το:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
14Η Δ/ΝΣΗ Φ.Π.Α.
Τμήμα Γ΄
Ταχ. Δ/νση: Σίνα 2-4
Τ.Κ. 106 72
ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνα: 210 3644960 – 210 3644990
Fax: 210 3645413
Email: d14-ctm@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *