Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Ε.2042/2023-ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

 Με την  Ε. 2042/21.6.2023 της Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα " Παροχή διευκρινίσεων και υποδειγμάτων για την εφαρμογή της Διεθνούς Διοικητικής Συνδρομής στο πεδίο της άμεσης φορολογίας, αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος, την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών, τη διοικητική κοινοποίηση εγγράφων και την ανατροφοδότηση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 29 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α’ 206)."  διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα. Ειδικότερα,

 Περίληψη Εγκυκλίου

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Εγκύκλιος για την παροχή διευκρινίσεων επί των διατάξεων του άρθρου 29 του ν. 4987/2022 με τίτλο

«Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας» (  Α' 206 ), για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των αιτημάτων διεθνούς διοικητικής συνδρομής, κυρίως για τη σύνταξη και αποστολή αιτημάτων για χρηματοοικονομικές πληροφορίες.
Ειδικότερα, περιγράφονται διεξοδικά οι προϋποθέσεις για την αποστολή αιτημάτων προς την αλλοδαπή, με τεκμηρίωση ως προς την εύλογη συνάφειά τους, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των αιτημάτων και την υποβοήθηση των αλλοδαπών Αρχών στην έγκαιρη ανταπόκρισή τους. Αποσαφηνίζεται στην πράξη ο ρόλος της διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος, ως  το τελικό μέσο  εξατομικευμένης και στοχευμένης αναζήτησης πληροφοριών. 

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Παροχή διευκρινίσεων και υποδειγμάτων για την εφαρμογή της Διεθνούς Διοικητικής Συνδρομής στο πεδίο της άμεσης φορολογίας, αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος, την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών, τη διοικητική κοινοποίηση εγγράφων και την ανατροφοδότηση.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνδρομής από/προς τις ημεδαπές και αλλοδαπές ελεγκτικές Υπηρεσίες, στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.

 

Δείτε ολόκληρη την Ε.2042/2023.  Eδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *