Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

ΣΛΟΤ: Α.Π.3063/2023-ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

  Με την Αριθμ. Πρωτ. 3063 ΕΞ 22.1.2023 του ΣΛΟΤ με θέμα " Πιστωτικά τιμολόγια μεταγενέστερης χρήσης λόγω πρόωρης εξόφλησης  " η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.     ΑΠΑΝΤΗΣΗ [...]

 Συνεπώς, σύμφωνα με τα Δ.Π.Χ.Α. και επομένως τα Ε.Λ.Π. όταν μια οικονομική οντότητα πραγματοποιεί πώληση σε πελάτη και έχει προσφερθεί έκπτωση πρόωρης εξόφλησης, το ποσό του εσόδου που θα αναγνωριστεί αρχικά θα πρέπει να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα να επιτευχθεί η έκπτωση. Όταν η οικονομική οντότητα αναμένει ότι ο πελάτης θα επιτύχει την έκπτωση, τα έσοδα θα πρέπει να αναγνωρίζονται χωρίς την έκπτωση.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος παρατίθεται το κατωτέρω παράδειγμα:

Η οντότητα Α πούλησε εμπορεύματα αξίας ευρώ 1.000.000 επί πιστώσει. Η οντότητα Α έχει περίοδο πληρωμής 60 ημερών και έχει προσφέρει στον πελάτη έκπτωση πρόωρης εξόφλησης 3% εάν η εξόφληση γίνει εντός 15 ημερών. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, ο πελάτης αναμένεται να πληρώσει εντός 15 ημερών και ως εκ τούτου θα δικαιούται την έκπτωση 3%.

Παρατίθεται ο λογιστικός χειρισμός που απαιτείται για την αντιμετώπιση αυτής της συναλλαγής στα ακόλουθα σενάρια:

α) Ο πελάτης πληρώνει εντός της περιόδου διακανονισμού των 15 ημερών όπως αναμένεται.

β) Ο πελάτης πληρώνει μετά την περίοδο διακανονισμού των 15 ημερών.

Το έσοδο από την πώληση θα αναγνωριστεί στο μετά την έκπτωση ποσό ευρώ 970.000 (1.000.000*97%), γιατί αυτό είναι το τίμημα που αναμένει να εισπράξει η οντότητα Α. Ανάλογα με το λογιστικό σχέδιο (Ε.Γ.Λ.Σ. ή Ε.Λ.Π.) που ακολουθεί κάθε οντότητα θα πρέπει να επιλέξει τους κατάλληλους κωδικούς λογαριασμών, ώστε να προχωρήσει στην κάτωθι προτεινόμενη εγγραφή:

 [...]

 Δείτε ολόκληρη την Γνωμ. 3063/2023 Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *